Zeewolde

‘Aankoop boerenerven nodig voor woningbouw en Trekkersveld 4’

Het collegevoorstel om twee boerenerven te kopen, leidde donderdagavond tot flink wat discussie in de commissievergadering. Het aankoopbedrag (2,6 miljoen) vond men nog tot daaraan toe, maar het ging vooral over de vrijkomende stikstofruimte. Die wil het college gebruiken voor woningbouw en Trekkersveld 4, maar de oppositie steekt liever de helpende hand uit naar de zogeheten PAS-melders.

PAS-melders zijn boerenbedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder natuurvergunning zitten. De gemeente heeft in augustus per brief nog laten weten achter deze PAS-melders te staan. “In mei 2019 is het Programma Aanpak Stikstof ongeldig verklaard, waardoor de PAS-melders niet meer de juiste stikstoftoestemming hebben”, weet Angela Huckriede (VVD).

‘Aankoop boerenerven nodig voor woningbouw en Trekkersveld 4’

“Dát is de gedupeerde groep. Deze bedrijven zijn niet meer financierbaar, zitten op slot en hebben niet bepaald een prettig toekomstperspectief.”

“We zien Rijkswaterstaat agrarische bedrijven uitkopen voor stikstofruimte voor de aanleg van wegen, we zien Schiphol stikstofruimte opkopen om voor beide luchthavens stikstofruimte te hebben voor de geldige natuurvergunning en nu kan daar Zeewolde aan worden toegevoegd”, gaat Huckriede verder. “Zeewolde, dat op z’n minst de suggestie wekt de PAS-melders te steunen, maar uiteindelijk met haar diepe zakken stikstofruimte opkoopt en wegkaapt voor de neus van de sector die dat het hardst nodig heeft. Hoe kunnen wij met droge ogen akkoord gaan met het voorstel dat de PAS-melders uiteindelijk letterlijk passeert.”

Bouwe van der Weide (CDA) verwees naar kabinetsafspraken met de ministers Piet Adema, Christianne van der Wal, Mark Harbers en Mark Rutte het legaliseren van PAS-melders voorrang zouden krijgen bij het vrijkomen van stikstofruimte. Ook de fractie van Actief Zeewolde “schrikt van het raadsvoorstel”, zegt Yvonne van Bruggen, “dat vol mitsen en maren en aannames staat”. Samee Sabur (D66): “Ik kan deze actie niet rijmen met de brief die het college in de zomer stuurde naar de provincie.”

Prioriteit

Gerard den Bakker riep namens de ChristenUnie in herinnering dat de aankopende boerenbedrijven al wat langer te koop stonden én dat er al plannen voor woningbouw en Trekkersveld liggen. “Dat maakt dat wij híer de prioriteit leggen. Zien de fracties het als taak van de gemeente om boerenbedrijven op te kopen om PAS-melders te helpen?” Wel zou de CU willen kijken “samen met de provincie” naar de mogelijkheden de eventuele overblijvende stikstofruimte beschikbaar te maken voor PAS-melders in de gemeente Zeewolde.

“De verantwoordelijkheid voor dit stikstofprobleem ligt bij de landelijke politieke partijen”, vindt Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde). “Omdat zij decennialang het mestvraagstuk onder het tapijt schoven en de juiste beslissingen niet durfden te nemen.” Leefbaar heeft “compassie met de boeren”, maar, voegt Ekker daaraan toe: “voor oorzaak en gevolg moeten zij in Den Haag zijn”.

“De gemeente bezit geen stikstofruimte en als gevolg daarvan dreigt de bouw van woningen, bedrijven en voorzieningen op korte termijn tot stilstand te komen”, zegt Ekker. Den Bakker ziet dit dan ook als “kans”.

Taak

Wethouder Ernst Bron: “Wat het college betreft is het realiseren van woningbouw en Trekkersveld de eerste en tweede prioriteit en mocht er stikstofruimte overblijven kunnen we wel kijken met de provincie of we PAS-melders uit Zeewolde kunnen helpen.” Dat kan nog aangepast worden in het voorstel, gaf Bron toe. Huckriede is blij dat de PAS-melders “met stip” gestegen zijn naar de derde plaats, maar Sabur is het er niet mee eens dat de PAS-melders ‘pas’ op de derde plaats komen: “We zeggen het één en doen het ander en dat vind ik een slechte zaak.” Bron: “Het is niet onze taak bedrijven op te kopen om PAS-melders te vergunnen. Maar het is wel onze taak dat de woningbouw doorgaat en bedrijven neer te zetten op de 35 hectare die wij gekocht hebben op Trekkersveld 4.”

Het blijkt dat er, doordat Meta zich heeft teruggetrokken, stikstofruimte nodig was om woningbouw en het Zeewolder deel van Trekkersveld 4 te realiseren.

Advertentie