Zeewolde

Activisten blokkeren ingang Rijksvastgoedbedrijf om datacenter Meta

Activisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend de ingang van het ministerie van Financiën geblokkeerd, daar zit ook het Rijksvastgoedbedrijf. De activisten zijn tegen de plannen van Meta om een datacenter in Zeewolde te bouwen. Meta is het moederbedrijf van onder meer Facebook, Whatsapp en Instagram. De gemeente Zeewolde wil grond kopen van het Rijksvastgoedbedrijf om dit door te verkopen aan Meta.

Op spandoeken staan leuzen te lezen als 'Rijksvastgoed verkoop geen grond aan Meta' en 'Duurzaam datacentrum = onzin'. De activisten willen dat het Rijksvastgoedbedrijf geen landbouwgrond aan de gemeente Zeewolde verkoopt. Volgens de organisatie zou daarmee de komst van het datacenter 'in een klap van de baan zijn'. De actievoerders willen geen datacenter, omdat dit volgens hen veel stroom gaat kosten.

Activisten blokkeren ingang Rijksvastgoedbedrijf om datacenter Meta

Eind vorig jaar stemde een meerderheid van de Zeewolder gemeenteraad voor de wijziging van het bestemmingsplan, waardoor er een datacenter kan komen. Voor deze gemeenteraadsvergadering demonstreerde Extinction Rebellion in het gemeentehuis van Zeewolde. Toen drongen zo'n twintig activisten met spandoeken het gebouw binnen. De politie heeft toen een einde gemaakt aan de actie.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie