Zeewolde

Arjen Verschure maakt brood van Flevolands graan

Nu de graantoevoer uit Oekraïne onder druk staat wordt er ook steeds meer gekeken naar alternatieven. Graan in Nederland wordt grotendeels gebruikt als veevoer, maar Arjen Verschuree teelt al vier jaar graan in Zeewolde waar hij zelfstandig brood van bakt. Daar vertelde hij begin juni over tijdens de uitzending van Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep van Zeewolde.

Bron afbeelding: Omroep Flevoland

Verschure heeft twee percelen met graan, bij Zeewolde en bij Schokland in de Noordoostpolder. Daarnaast heeft hij ook een molen en een bakkerij, waardoor hij zelfstandig brood kan bakken. Verschure is ook biologisch melkveehouder, maar wilde daar vier jaar geleden nog iets naast doen en besloot zich te verdiepen in graan voor broodproductie. In eerste instantie dacht hij dat niet niet zou lukken: “Daar is niet veel aan te verdienen. Maar toen kwam ik een bakker tegen”. Samen gaan ze kijken of het toch lukt: “En dat is tot nu toe eigenlijk gewoon bijzonder goed verlopen.”

Graan produceren voor brood is niet makkelijk in Nederland en Verschure heeft niet de illusie dat wij een graanland worden voor brood, net als Oekraïne, Duitsland of Frankrijk. “Dat zijn meer de landklimaten en daar kun je beter graan telen. Wij zitten echt in een zeeklimaat en dan is het graan meer onderhevig aan schimmels. Daardoor kan de kwaliteit wat schommelen.”

Uitbreiden
Desondanks ziet Verschure kansen en zit hij eraan te denken om uit te breiden. “Dat zijn toekomstmodellen waar we wel naar kijken, maar dan zullen we moeten groeien. Dan zal ik ook andere telers moeten hebben.”

Luister hier de uitzending van Zeewolde Kiest terug (vanaf minuut 8.00). 

Advertentie