Zeewolde

Begin een voedselbank voor bijen

De gemeente Zeewolde ondersteunt de actie Voer de Bij Bij van stichting The Pollinators. De stichting zorgt dat zakjes zaad voor inheemse bloeiende planten gratis worden uitgedeeld via voedselbanken voor bijen.

Het zaaien van deze planten helpt de bijen. Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en we hebben ze nodig voor het bestuiven van bomen, planten en voor ons voedsel. Zonder bijen is er geen groente en geen fruit.

Voedselbanken voor bijen delen zakjes bloemzaad van inheemse bloeiende planten uit. Vanaf 21 maart tot 4 april kan iedereen zich aanmelden om voedselbank voor bijen te worden via de website https://voerdebijbij.nl/ Van stichting The Pollinators krijgen de nieuwe voedselbanken voor bijen een pakketje met 20 zakjes inheems bloemzaad om uit te delen, zo eenvoudig werkt het! Er is in Nederland en België plek voor 3.000 Voedselbanken voor bijen.

Een bankje met plantenpotjes met gezichtjes en bloemetjes daarin
Foto ter illustratie

Wethouder Ernst Bron: ‘Ik vind het belangrijk dat de inwoners van Zeewolde mee kunnen helpen om biodiversiteit te vergroten. Dat kan heel laagdrempelig door de voedselbanken voor bijen. We zien namelijk steeds minder insecten in Nederland. Vooral de bijen, vlinders en hommels zijn noodzakelijk voor de voedselproductie. Wij melden ons als gezin daarom op 21 maart ook aan als voedselbank voor de bijen’.

Bijen zijn onmisbaar voor onze voedselproductie

75% van ons voedsel is afhankelijk van bestuivers, zoals bijen, vliegen, vlinders, wespensoorten en hommels. Van al deze bestuivende insecten hebben bijen de belangrijkste taak. Door verstedelijking, pesticiden en ziektes is het aantal bijen en bijensoorten enorm afgenomen. Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en we hebben ze nodig voor het bestuiven van bomen, planten en voor ons voedsel. Zonder bijen is er geen groente en geen fruit.

Nog meer doen om de bijen te helpen

Haal stenen uit de tuin, poot bollen, houdt de tuin een beetje rommelig en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten. De metselbij profiteert van een goed bijenhotel. Veel bijen en hommels leggen hun eitjes in de grond. Niet schoffelen of harken is goed voor deze bijen. Voor meer informatie kunt u de site van de bijenstichting bekijken https://bijenstichting.nl/.

Wat doet de gemeente Zeewolde zelf om bestuivers te helpen

De gemeente Zeewolde maait veel bermen minder vaak. Daardoor kunnen planten (kruiden) bloeien. Ook wordt vaker gekozen voor boomsoorten en heesters die bloeien en/of inheems zijn. Ook hiervan profiteren veel insecten waaronder de bijen.

Advertentie