Zeewolde

Vlag recht, maar acties blijven

De verkiezingswinst van de BBB blijft in het land niet onopgemerkt. De landsvlaggen, die al enige tijd op boerenerven waren omgedraaid, hangen weer recht. Ook bij Boeren Pitstop in Zeewolde, geeft Carolien den Brok. “Maar de spandoeken staan er nog zéker.”

Nu de BBB in alle twaalf provincies (!) aan het langste eind heeft getrokken bij de Pronciale Statenverkiezingen is de vlaggenactie overbodig. ‘Ik vind dat we weer positief moeten gaan denken’, gaf BBB-voorzitter Erik Stegink aan in De Nieuwe Oogst.

In Zeewolde blijven er echter acties van kracht, alleen dan tegen de komst van de kazerne.

Vlag recht, maar acties blijven

“De verkiezingsuitslag geeft ons wat hoop dat er meer druk zal worden uitgeoefend om van de bouw van de megakazerne op de voorkeurslocatie bij de Nijkerkerbrug af te zien”, zegt Carolien den Brok. “De agrarische gezinnen van de negen boerderijen aan het Erkemederpad / Middelbeekpad / Nulderpad moeten, áls het kabinet hiertoe definitief toe zou besluiten, gedwongen vertrekken. Wij blijven ons met hand en tand verzetten tegen dit krankzinnige voornemen.”

Dit “prachtige, groene agrarisch gebied” vervangen door industrie, heeft enorme impact op de ecologische waarde van dit gebied, vindt Den Brok. “Een grootschalig kantorencomplex, opleidingscentra met overnachtingsmogelijkheden, werkplaatsen en opslagmagazijnen; een schrikbeeld wat mij betreft. Een binnenring die niet meer toegankelijk is, een buitenring waarbij bijvoorbeeld het zwembad en de stormbaan ook door 'de nabije omgeving' gebruikt kan worden. Heeft Zeewolde wel door wat hen staat te wachten?”

“En hoe kan Defensie, die hier een hypermoderne megakazerne wil bouwen, in een tijd waarin voedselzekerheid geen vanzelfsprekendheid meer is, zo voorbij gaan aan het feit dat dit de vruchtbaarste landbouwgronden van Europa zijn?”, zegt Den Brok . “De impact van zo’n grootschalig project (500 hectare - het datacentrum betrof 166 hectare - dus dat zijn 700 voetbalvelden) en het zo intensief gaan gebruiken van dit gebied gaat enorme gevolgen hebben voor de regio.”

De actie #MilitaireOperatieZeewolde gaat daarom “onverminderd door”, verzekert Den Brok. “Ik hoorde iemand naar aanleiding van de verkiezingsuitslag zeggen: ‘Deze veldslag is gewonnen, maar daarmee nog niet de oorlog.’ Ik denk zelf dat deze overweldigende verkiezingsuitslag duidelijk maakt dat er geen kloof is tussen boer en burger, maar tussen het kabinet en de bevolking. Ook met betrekking tot de kazerne gaan zoveel mensen achter ons staan, bijvoorbeeld door deze petitie te tekenen.

Advertentie