Zeewolde

Beste Buur-bokaal Zeewolde voor Bart en Anne Sanders

Bart en Anne Sanders zijn door hun buurtbewoners verkozen tot Beste Buur van het Jaar. In de bomvolle raadszaal in het gemeentehuis van Zeewolde werd het jonge gezin van de Poortwachter 12 overladen met complimenten. “Heel uniek en heel speciaal”, zegt Anne Sanders. “Maar een goede buur kun je alleen zijn als je ook goede buren hebt.”

Voor deze eerste Beste Buur-verkiezing van Zeewolde waren zeventien huishoudens genomineerd en burgemeester Gerrit Jan Gorter deelde mee wat er over Bart en Anne is geschreven: ‘De laatste kavel van de Poortwachter bleef een heel lange tijd leeg, maar wat blijkt nu: De mensen die er kwamen wonen, bleken de beste buren te zijn die je je als bewoner van de Poortwachter kunt wensen.'

Beste Buur-bokaal Zeewolde voor Bart en Anne Sanders

'Bart en Anne zorgen voor gezelligheid in de hele straat. Naast hun eigen werkzaamheden en jonge gezin staan zij altijd voor iedereen klaar. Het is een zoete inval aan de Poortwachter 12. Koffie, wijn en bier staan altijd klaar. Bart en Anne zorgen voor sfeer in de straat. Versiering met Koningsdag, paaseieren in de voortuinen en een nieuwjaarsduik. En de coronaperiode zorgde voor creatieve, aangepaste activiteiten: een coronabingo en sportschool De Poortwachter. Heb je een afgewaaide dakpan of een klusje; Bart staat klaar met gereedschap. Bart en Anne zijn oplossingsgericht en kordaat, getuige de Poortwachter-alert-112-appgroep. Ze staan klaar bij ziekte met soep en andere lekkere dingen, verzorgen een kookrooster en onderhoud van bijvoorbeeld de tuin. Ook stellen ze hun huis open voor mensen in nood en geven ze taalles aan onze medelanders. Bart en Anne hebben hun hart op de goede plek en zijn een cadeautje voor de hele Poortwachter.’ De nominatie is ingediend door de buren voor Poortwachter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14 en 15.

“Zo’n zes jaar geleden waren wij de laatste die in de straat kwamen wonen”, vertelt Anne. “Maar we hebben ook heel veel geluk gehad met leuke mensen in de buurt”, vult Bart aan. Anne: “Als je leuke buren hebt, verzin je met elkaar ook leuke dingen. En wij werken allebei bij de politie, dus we zijn ook maatschappelijk betrokken. We vinden het belangrijk dat er sociale cohesie is, want alleen op die manier kun je er ook voor elkaar zijn. En naast de 112-app hebben we ook een gezellige app, waarin we gewoon allerlei geinige en leuke dingen met elkaar delen.”

Buurman Gerard Schanzleh: “Vanaf het moment klikte het gewoon met Bart en Anne. We hebben een hoop lol met elkaar, maar kunnen ook serieuze zaken bespreken. Bart en Anne zijn niet alleen goede buren, maar ook goede vrienden geworden.” “Ze willen delen”, zegt overbuurvrouw Martine van den Hoek. “En je kunt alles met ze bespreken. Als mijn dochter bij hen oppast, kan ze ook alles op tafel leggen.” Buurvrouw Margreet Nederhoed: “Bart en Anne nemen veel initiatieven, maar doen er nog zoveel bij. Ze hebben ook een tijdje een Oekraïense vluchteling in huis gehad en taalles gegeven aan Syrische mensen.” De bewoners aan de Poortwachter spreken unaniem van meer dan verdiende winnaars.

Hulp

Naast Bart en Anne Sanders waren er nog zestien huishoudens genomineerd. Onder hen Mark en Els de Bruijn. Zij waren aangedragen door Arjan en Marina Poot. “We hebben al 22 jaar heel goede buren aan Mark en Els”, zegt Marina. “Zij zijn precies de buren die je als buren wilt hebben. Qua gezelligheid, qua hulp, noem maar op.”

Het eerste contact dateert van het eerste uur, legt Mark uit. “Toen Arjan en Marina naast ons kwamen wonen, heetten we hen welkom met een welkomstpakketje en namen we ze op in de buurtapp.” Sindsdien hebben ze veel aan elkaar. “Maar voor ons is dat gewoon heel vanzelfsprekend”, zegt Els.

Zonnetje

“We zien om ons heen dat er een toename is aan de probleemkant en dan is het juist leuk om op deze manier ook eens het positieve te kunnen benadrukken en in het zonnetje te kunnen zetten”, zegt Alinda Apperlo (manager social work bij MDF Buurtbemiddeling, medeorganisator van dit event). “We horen dat de maatschappij verhard en mensen individualistischer worden; dat is allemaal waar, maar aan de andere kant zijn er ook nog altijd mensen die voor elkaar opstaan en voor elkaar willen zorgen.”

Gerrit Jan Gorter is “blij dat de saamhorigheid in het dorp erg groot is”. Wijzende op het feit dat er zo’n honderd mensen in de raadszaal aanwezig zijn, concludeert hij dat deze Beste Buur-verkiezing “meer dan geslaagd” is. “Ik hoop dat dit een heel goed voorbeeld voor heel veel anderen is en de saamhorigheid als een olievlek over ons dorp gaat.” De bedoeling is dat we deze verkiezing eind dit jaar weer gehouden wordt. “En dan hoop ik dat er weer vanuit allerlei wijken mensen worden voorgedragen die zich inzetten voor de gemeenschap.” Gorter weet wel “dat voor een volgende editie het gemeentehuis te klein zal zijn”.

Beelden van de Beste Buur-verkiezing zijn vanaf vanavond te zien op het televisiekanaal, de website en andere socialmediakanalen van de Lokale Omroep Zeewolde. Tot en met maandag 6 februari worden diverse verhalen uitgelicht en dinsdag 7 februari wordt de gisteravond gehouden finaleavond uitgezonden. Iedere aflevering begint om 19.00 uur. (foto: Harry Kramer)

Advertentie