Zeewolde

Boete en taakstraf geëist voor illegale meststort

Tegen een boer uit Zeewolde is een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 120 uur geëist omdat hij zijn akkers heeft bemest met een reststof die daarvoor niet mocht worden gebruikt. Ook boeren uit Eemdijk en Putten hoorden taakstraffen en boetes tegen zich eisen. Dat gebeurde tijdens een nieuwe zittingsdag in een omvangrijke mestfraudezaak, waar RTV Utrecht dagelijks verslag van doet.

Vorige week werd al bekend dat het Openbaar Ministerie vindt dat de boer uit Zeewolde 78.000 euro moet betalen aan de Staat. Dit geld zou de agrariër met de opslag en het uitrijden van de mest hebben verdiend.

Boete en taakstraf geëist voor illegale meststort

195 vrachten

De illegale mest kwam uit een biogascentrale in Bunschoten. Daar worden voedselresten, onder meer visafval, gebruikt om biogas op te wekken. Onderin de vergistingstanks blijft een dikke smurrie over die digestaat wordt genoemd. Normaal gesproken wordt dit spul verbrand of gecomposteerd, maar de eigenaren van de biogascentrale zouden het ook illegaal als meststof hebben geleverd aan boeren. Op die manier konden ze er goedkoper vanaf komen. In totaal zou het tussen 2010 en 2016 om 195 vrachten van 30 ton per keer gegaan zijn, meldt RTV Utrecht.

Goedkope route

Het Openbaar Ministerie stelde maandag dat met het oog op financieel gewin en gemakzucht bewust risico's zijn genomen. "In plaats van te kiezen voor de juiste route, verbranding of opslag, is er gekozen voor de goedkope oplossing: afleveren daar waar het niet had gemogen en het dan zijn beloop laten. Het verdienmodel stond voorop, gesteld voor de belangen van voedselveiligheid." Het OM zegt wel te willen aannemen dat er goede bedoelingen waren met betrekking tot de biogasproductie, maar de bedrijfsvoering is volgens het OM totaal uit de hand gelopen.

Tegen een 70-jarige eigenaar van de biovergister is drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ook wil de officier hem een boete van 75.000 euro opleggen. Dinsdag behandelt de rechtbank nog de export naar Duitsland en het mogelijke bestaan van een criminele organisatie.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie