Zeewolde

Burgemeester belooft vossen-voorlichting

Vanuit verschillende hoeken van Nederland komen de laatste tijd berichten over wilde dieren. En dan met name vossen. Ook in de gemeente Zeewolde is deze diersoort gesignaleerd en dat leidde tot verontruste vragen tijdens de Algemene Beschouwingen.

Tamara Baas (ChristenUnie) gaf aan dat haar vanuit diverse inwoners berichten zijn bereikt over toenemende overlast of waarneming van vossen in de woonwijken. “Is het college bekend met meldingen die bij de gemeente worden gedaan over vossen in woonwijken? Op welke manier worden inwoners die zulke meldingen doen geholpen door de gemeente? Is er sprake van een toename van meldingen van vossen of andere wilde dieren in woonwijken en heeft dat te maken met de wildstand in onze bossen?

Burgemeester belooft vossen-voorlichting

Op welke manier heeft de gemeente tot nu toe geïnformeerd over hoe te handelen indien wilde dieren zich ook overdag in woonwijken begeven? En is het college bereid om de inwoners van Zeewolde, bijvoorbeeld naar het voorbeeld van de gemeente Zaanstad, actiever te informeren?”

Burgemeester Gerrit Jan Gorter gaf aan dat het vossenbestand in de gemeente “fantastisch” is. Maar “vossen zijn beschermde dieren, dus we kunnen geen dieren wegvangen of andere maatregelen nemen”. De enige toezegging die hij wel wilde doen, is “dat we wat meer kunnen gaan doen in de communicatieve zin”. Daar deed de burgervader al direct een eerste aanzet toe: “Voer die beesten nou niet en zorg dat ze wat meer in hun natuurlijke habitat blijven.”

Advertentie