Zeewolde

Carolien den Brok hoopt dat verkiezingsuitslag signaal afgeeft

Carolien den Brok, woordvoerster van de agrariërs die dreigen plaats te moeten maken voor een ‘superkazerne’, heeft enige hoop geput uit de verkiezingswinst van de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week woensdag. De vlag hangt niet meer omgekeerd bij haar Boeren Pitstop aan het Erkemederpad. Dinsdagavond was de echtgenote van melkveehouder Joep den Brok te gast in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

“De verkiezingsuitslag heeft de kloof tussen Den Haag en de burger helder aangetoond”, vindt Den Brok. “Ik hoop dat de BBB zich in zal zetten om het “doe maar normaal-principe” terug te krijgen. Dan is die afstand ook nog wel weer te overbruggen.”

Carolien den Brok hoopt dat verkiezingsuitslag signaal afgeeft

De melkveehoudster noemde de Haagse plannen om een kazerne te situeren op de “vruchtbare landbouwgrond” tussen Spiekweg, Nijkerkerweg, Erkemederweg en Nulderpad “absurd”. “Onze ouders zijn hier als polderpioniers begonnen en de volgende generatie staat alweer te trappelen om op een duurzame, innovatieve manier het roer over te nemen. We voelen ons enorm gesteund door de stemmen op de BBB. Veel partijen zijn stemmen kwijtgeraakt, wat een duidelijk signaal richting de landelijke politiek is.”

Den Brok sprak van “een enorme impact” die de (kazerne)plannen op haar en haar collega-agrariërs hebben. “Dit zou nog veel immenser dan het datacenter worden. Het gaat om een oppervlakte zo groot als 700 voetbalvelden. De politiek heeft bij Google Maps een kruisje gezet bij dit gebied. Hopelijk weet BBB dat kruisje uit te gummen en worden onze bedrijven en ons prachtige gebied niet uitgegumd.”

Verdedigen

Het eveneens in de studio aanwezige (aanstaande) nieuwe BBB-Statenlid Paul van Elderen onderstreepte de woorden van Den Brok. “We zullen ons te vuur en te zwaard verdedigen tegen de Haagse plannen”, beloofde hij. “Het is toch totaal onlogisch dat er op die plek een kazerne komt? En dat nog wel onder zeeniveau. 300.000 levens worden in de waagschaal gesteld op het moment dat iemand op het idee komt de dijken door te prikken.”

Van Elderen wees er verder op dat Zuid-Flevoland “niet voor niets” in 1968 is drooggelegd. “Er werd toen in grote lijnen bepaald waar er stedelijke ontwikkeling, waar landbouw en waar natuur zou zijn. Alleen van de landbouw wordt structureel land afgenomen. En dat terwijl men in Assen momenteel strijdt om de kazerne daar open te houden. Doe daar dan wat mee!”

Advertentie