Zeewolde

Defensie en zonnepark sluiten overeenkomst over storingen

Het zonnepark aan de Bloesemlaan in Zeewolde heeft een overeenkomst gesloten met het ministerie van Defensie. Vanwege de vrees voor storingen bij haar nabijgelegen zendstation stapte Defensie afgelopen november naar de rechter. Die zaak vervalt nu.

In de overeenkomst staat dat het zonnepark storingen gaat voorkomen. “Defensie wilde graag dat wij rekening houden met hun zendstation”, vertelt Connor Hendriks van TP Solar, het bedrijf achter het zonnepark aan de Bloesemlaan. “Ze wilden dat wij met de juist goed gekwalificeerde apparatuur werken. Dat doen wij. Met zo’n grote veldopstelling hebben we er geen baat bij om storingen te creëren.”

Bron afbeelding: Omroep Flevoland (foto archief)

Het elf voetbalvelden grote zonnepark van TP Solar is in 2022 klaar en bevindt zich op anderhalve kilometer van het zendstation van Defensie aan de Juttepeerlaan, dat nog in aanbouw is. Defensie wil het station gebruiken voor korte(golf)radioverbindingen met schepen en militaire eenheden in missiegebieden. 

Storingen
Een deskundige van de gemeente stelde eerder dat de kans op storingen zo klein is dat hier geen rekening mee gehouden hoefde te worden. Defensie was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat Defensie en TP Solar er eerst samen uit moesten proberen te komen, zo meldde Omroep Flevoland. Nu dat gebeurd is heeft Defensie haar bezwaar bij de rechter ingetrokken. 

TP Solar ziet ook af van een schadevergoeding bij schade aan het zonnepark. Volgens Defensie zou de zendinstallatie kunnen leiden tot een verminderde opbrengst van het zonnepark. “Zo wilden ze zich indekken”, zegt Hendriks, die zich geen zorgen maakt. “We hebben dat gecheckt, ook via onze leveranciers. En het levert geen problemen op.”

Ander zonnepark
Defensie ligt nog steeds in de clinch met een ander zonnepark, dat gepland staat aan de Groenewoudseweg. Afgelopen februari meldde Omroep Flevoland dat Defensie een rechtszaak had verloren tegen het park. Inmiddels is er een procedure bij de Raad van State gestart. Maar ook hier komt er mogelijk een overeenkomst: “Partijen zijn, buiten de juridische procedure om, met elkaar in overleg om onderling overeenstemming te bereiken”, laat een woordvoerder van Defensie weten.

Advertentie