Zeewolde

Defensie stelt definitief besluit voor locatie centrale kazerne weer uit

Het besluit over de locatie van de centrale kazerne wordt opnieuw uitgesteld. Staatssecretaris mr.drs. C.A. van der Maat heeft de Tweede Kamer op 13 maart 2024 geïnformeerd dat het besluit niet zoals gepland in het vierde kwartaal van 2024 zal vallen, maar pas eind 2024 of begin 2025. Dit uitstel zorgt voor frustratie bij de agrarische bewoners van het huidige voorkeursgebied.

v.r.n.l. Carolien den Brok Foto LOZ

Op 3 april jongstleden, heeft bewoner Carolien den Brok persoonlijk een brief gestuurd naar de staatssecretaris waarin zij haar ongenoegen uit. In haar brief maant Carolien den Brok staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) tot spoed bij het nemen van een besluit over de locatie voor één centrale kazerne. Ze drukt haar bezorgdheid uit over de voortdurende onzekerheid en vraagt zich af: "wat is dit voor waanzin". Carolien den Brok uit haar frustratie over het voortdurende uitstel en benadrukt dat de huidige situatie een enorme impact heeft op de bewoners van het gebied, waaronder zijzelf. Carolien drukt haar ongenoegen uit door te zeggen: "Ja, wij willen ook dat u zorgvuldig omgaat met alle zienswijzen, zodat er goede afwegingen gemaakt kunnen worden. Maar naast een zorgvuldig proces vragen wij u ook om een snel proces! Dus op uw pijnlijke opmerking ‘die tijd neem ik’ wil ik reageren met ‘schiet op!’." Ze voegt eraan toe: "Want dit is namelijk helemaal ‘niet akkoord’ wat mij betreft. Het is gewoonweg niet oké. U kunt het niet maken!" Carolien uit haar bezorgdheid over het voortdurende uitstel met de woorden: "Ik realiseer mij dat wij hoogstwaarschijnlijk voor de derde maal een jaarwisseling gaan vieren zonder te weten waar we aan toe zijn. Dat deze verrekte wachtstand misschien het jaar daarop en welja wie weet het jaar daarop, ook nog wel zou kunnen voortduren?! "

Dit is niet de eerste keer dat het besluit wordt uitgesteld. Eerdere data werden ook al niet gehaald: Op 2 december 2022 kregen de 8 bewoners van het gebied persoonlijk bezoek waarbij hun werd verteld dat hun woongebied als voorlopige voorkeurslocatie was gekozen voor de realisatie van een centrale kazerne. Er werd gezegd dat rond de zomer van 2023 een definitief besluit zou worden genomen. Op 11 mei 2023, vlak voor het bezoek van de toenmalige commissaris van de koning, de heer Leen Verbeek, werd bekend dat het besluit niet in de zomer van 2023 bekend zou worden. Later werd bekend dat het definitieve besluit niet meer in het jaar 2023 bekend zou worden, maar dat een nieuw kabinet in het vierde kwartaal van 2024 een definitieve voorkeurslocatie bekend zou maken.Op 13 maart 2024 werd bekend dat er vertraging was opgetreden en het besluit pas eind 2024 / begin 2025 bekend zou worden.

Advertentie