Zeewolde

Elektriciteitsnet Zeewolde onder druk

Het wordt steeds drukker op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Ook in Zeewolde wordt steeds meer capaciteit gevraagd en zal de vraag in de toekomst waarschijnlijk groter worden dan het aanbod.

Netbeheerder TenneT heeft een zogenaamd congestie-onderzoek uitgevoerd. Het college van Zeewolde heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek van TenneT.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de netbeheerder het netwerk in de komende jaren niet snel genoeg kan uitbreiden om aan de stijgende vraag te blijven voldoen. Ook laten de resultaten zien dat het elektriciteitsnet voor onder andere Flevoland (met uitzondering van de Noordoostpolder) op slot gaat. Er is nu geen ruimte meer voor extra capaciteit, het elektriciteitsnet is vol.

Op de voorgrond een maisveld op de achtergrond de stroompalen en leidingen van het onderstation

Wethouder Ernst Bron: “TenneT verwacht dat eind 2025 de technische grenzen voor onze regio zijn bereikt. Belangrijk is dat we overbelasting voorkomen om een betrouwbaar elektriciteitsnet te houden. Dit kan gevolgen hebben voor de groeiambities op het gebied van woningbouw, economie en duurzaamheid. Wat de impact is voor Zeewolde gaan we de komende maanden onderzoeken.”

Voor meer informatie over het onderzoek verwijst de gemeente naar de website van TenneT.

Advertentie