Zeewolde

Gemeentecup 2023 Zeewolde

Woensdagavond 7 juni jl. werd onder prachtige condities de negende editie van de Gemeentecup 2023 gevaren.

Hiervoor was het gemeentebestuur door de Watersportvereniging Zeewolde uitgenodigd. De genodigden konden op het water de sportieve prestaties van de deelnemende zeilboten ervaren én het prachtige Wolderwijd in het Randmerengebied bekijken. 

Elke woensdagavond van mei tot september worden de Woensdagavond Competitie zeilwedstrijden gehouden. De Gemeentecup is een wedstrijd binnen de reguliere WAC wedstrijden. Voor de Gemeentecup hebben 12 deelnemers zich opgegeven. Burgemeester Gorter, wethouder Erik van de Beld en 10 raadsleden werden over een aantal zeilschepen van WVZeewolde verdeeld.

2 zeilboten met een kleine zonsondergang

Even na half zeven voeren de zeilschepen de Aanloophaven uit naar het wedstrijdgebied op het Wolderwijd. Zon en een mooie stevige bries zorgden voor optimale zeilcondities. Om even na half acht waren alle deelnemers gestart. De burgemeester en raadsleden konden, afhankelijk van hun eigen vaardigheid actief meedoen als bemanningslid. Natuurlijk wel onder de deskundige leiding van de schipper en bemanning.


Gedurende de wedstrijd werd de wind bij vlagen duidelijk steviger en kon er volle bak gezeild worden, waarbij prachtige manoeuvres en tactische keuzes het verschil konden maken. Na een uur finishten de eerste deelnemers op de snelste boten, de wat langzamere boten volgden in het half uur erna.

Prijswinnaar toch tweede

Na de wedstrijd kwamen deelnemers, schippers en bemanning bij elkaar op De Bolschuit, het clubschip van de Watersportvereniging. Er werd met veel enthousiasme over de zeilwedstrijd gepraat. Het wachten was op de uitslagverwerking. Hiervoor wordt het type boot gecorrigeerd op de gezeilde tijd, zodat een bootonafhankelijke tijd kan worden bepaald.
Om kwart over tien kon de uitslag van de Gemeentecup 2023 worden bekendgemaakt. In eerste instantie bleek dat de Marlin op nummer 2 was gefinisht met burgemeester Gerrit Jan Gorter aan boord en dat de eerste plaats voor de Ferox was met aan boord raadslid Steven Scheffer. De prijs, een wisselbeker voor de eeuwige roem is ook zo uitgereikt.
De volgende dag werd echter duidelijk dat er een foutje zat in de verwerking van deze uitslag. De eerste plaats, met 8 seconden verschil, bleek toch de Marlin te zijn en de Ferox op plaats 2. De betrokken deelnemers en bemanningen zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht.

Komende woensdagavond zal de prijsuitreiking voor plaats 1 en 2 opnieuw plaatsvinden en de eer voor de bemanning van de Marlin en burgemeester Gorter worden hersteld.
Watersportvereniging Zeewolde betreurt het dat deze fout heeft plaatsgevonden.
Toch kijken we vooral terug op een prachtige avond met een mooie zeilwedstrijd, waaruit blijkt hoe waardevol het (wedstrijd)zeilen op ons prachtige Wolderwijd en de Veluwe Randmeren is en Zeewolde verrijkt.

Foto's: Deen Guldemond
tn DEEN8900tn DEEN8903tn DEEN9019tn DEEN9065tn DEEN9068tn DEEN9078tn DEEN9117tn DEEN9174tn DEEN9181
.

 

Advertentie