In een open brief op Facebook, die honderden reacties opleverde, noemt inwoner Ron de Ruiter het plan 'geen must, maar nice to have'. Hij wijst op bezuinigingen op cultuur en sportvoorzieningen en vraagt zich af waarom er dan miljoenen naar een ontmoetingsbos gaan. Ook stelt hij dat het bedrag exclusief btw is en mogelijk met ruim een miljoen euro oploopt. Tijdens een raadsvergadering bleef vorige week onduidelijk of die btw via het compensatiefonds verhaald kan worden.
Daarnaast bekritiseert De Ruiter het participatieproces. Slechts 800 ideeën zouden zijn opgehaald op een bevolking van 25.000. “Dat is geen brede participatie”, stelt hij. Volgens hem wisten inwoners destijds bovendien nog niets over de kosten.
Niet iedereen overtuigd van nut en noodzaak
Op sociale media is de kritiek breed: “Waarom verbeteren wat al prachtig is?”, en “Doodzonde van het geld.” Tegelijkertijd leeft er angst dat het gebied zonder dit plan alsnog wordt volgebouwd met woningen. Anderen pleiten juist voor bescherming van het bos.
Ook in de gemeenteraad klinken kritische geluiden. Raadslid Hetty Smit (ChristenUnie) vraagt zich af of het plan nog wel aansluit bij de wens van inwoners. VVD’er Rixt van Puffelen stelt dat bewoners geen echte keus kregen tussen woningbouw, natuurbehoud of recreatie. De kosten werden bovendien pas later bekend. Tijdens de vergadering sprak een inspreker zijn zorgen uit over de impact op flora en fauna. Volgens Van Eck volgt nog een natuuronderzoek voordat het ontwerp definitief wordt.
Oorspronkelijk plan
Oorspronkelijk was het G-gebied bedoeld voor woningbouw, maar doordat dat steeds werd uitgesteld is het inmiddels uitgegroeid tot een volwassen bos. De gemeenteraad bespreekt het plan verder op 10 april; op 24 april valt het definitieve besluit.
Wat de uitkomst ook wordt: het debat draait niet alleen om bomen en paden, zo blijkt uit de talloze reacties. Het gaat ook om vertrouwen in bestuur, financiële keuzes en het gevoel van inwoners dat zij gehoord worden.