Zeewolde

Gert-Jan Ransijn (VvE Buitenplaats Horsterwold) mist communicatie over azc

“Voor de meeste mensen is het een groot vraagteken.” Gert-Jan Ransijn, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van Buitenplaats Horsterwold, heeft geen idee wat hij van de aanstaande buren van het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg moet verwachten.

Ransijn, sinds een jaar voorzitter van de VvE van Buitenplaats Horsterwold, had graag vooraf meer informatie gewild. “Wij weten niet zo goed wat we moeten verwachten, maar we hebben ook geen idee wat de gemeente nu eigenlijk zelf verwacht”, zei hij dinsdagavond 18 april in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

Gert-Jan Ransijn (VvE Buitenplaats Horsterwold) mist communicatie over azc

Ransijn zit voor alles niet te wachten op “een tweede Ter Apel” met een onbeheersbare stroom aan vluchtelingen en mensen die ’s nachts buiten moeten slapen. “In dat geval mogen we van de gemeente verwachten dat ze een fatsoenlijke risicoanalyse heeft gedaan. De uitstraling van Ter Apel op de omgeving reikt tot ver over de Duitse grens. Dan heb je wel een idee wat er daar aan de hand is.”

De VvE-voorzitter wil niet de suggestie wekken dat hij Zeewolde één op één vergelijkt met Ter Apel. “De beelden van Ter Apel doemen natuurlijk wel op. Als dat onterecht is, is het aan de gemeente Zeewolde burgers daarover tijdig te informeren. Waarom dat doembeeld niet terecht is en wat de gemeente doet om te borgen dat het niet die kant opgaat.”

“Op straat” hoort Ransijn evenwel regelmatig mensen zich afvragen of Zeewolde het volgende Ter Apel wordt. En niemand die het volgens hem weet. “Dan wordt dat ook gevoed door een actie van burgemeester Gorter, die riep dat hij zelf wel naar Six Flags (bedoeld wordt Walibi Biddinghuizen, red.) zou gaan om daar eigenhandig mensen op te gaan halen, omdat het volgens hem niet hard genoeg ging. En dat terwijl we weten dat er in Biddinghuizen alleenstaande mannen waren die uit Ter Apel waren weggestuurd vanwege overlast. Dan krijg je een beetje het gevoel van hoe de burgemeester erin zit. Het klinkt als iemand die zelf niet in Zeewolde woont en de consequenties ervan niet doorheeft. Als iemand die niet in touch is met de bewoners.”

Handhaving

Ransijn zegt zich niet eens zozeer zorgen te maken over de heropening van het azc, maar meer over “wie er gaat zitten” en hoe er vervolgens wordt gehandhaafd. “Want handhaving tegen overlast, daar zijn we in Zeewolde niet zo goed in”, aldus het voormalige JA21-Statenlid. “We hebben wel een politiebureau, maar de politie komt uit Almere. Bedrijventerreinen regelen in de nachtelijke uurtjes hun eigen bewaking. Wij doen dat op ons park ook. Allemaal op vrijwillige basis. De gemeente handhaaft bij ons maar op één ding: O wee als je er zelf te lang bent! Mensen krijgen al een boete als hun auto er te lang wordt gezien of als het huisadres te weinig water op de waterleidingrekening heeft staan.”

Ransijn is blij dat hij als voorzitter van de VvE door de gemeente Zeewolde is uitgenodigd om begin mei aan tafel te komen zitten met enkele wethouders. Hij zal dan in elk geval “het selectieve toezicht” met betrekking tot het huisvesten van arbeidsmigranten op het park op de agenda zetten. “Laatst was er een eigenaar die achteraf ontdekte dat hij z’n huis per ongeluk verhuurd had aan een arbeidsmigrant. Z’n huis werd voor een half jaar verzegeld. En dat terwijl je even verderop voor het handhaven niet eens door de ramen hoeft te turen omdat de Poolse busjes in file voor de deur geparkeerd staan. En daar gebeurt niets!” Ransijn zegt in het gesprek met de wethouders vooral vóóruit te willen kijken. “Ik wil me met de toekomst bezighouden en niet met het verleden. Ik wil bijvoorbeeld dat ons park wordt behandeld zoals alle andere vakantieparken. En met betrekking tot het azc wil ik weten of er nagedacht is over de risico’s en over de veiligheid. Want op ons park lopen wel gezinnetjes rond.”

Advertentie