Loading...

Heggenvlechten, foto: Petra Borsch
Heggenvlechten in Zeewolde

In het voormalig Gronddepot staat een vlechtheg, bedoeld om de grazende schapen uit bepaalde delen van het gebied te weren. Zaterdagochtend 2 februari gaan vrijwilligers samen met Landschapsbeheer Flevoland verder met dit oude ambacht van heggen vlechten.

 Een vlechtheg is van oudsher een gevlochten heg van levende bomen en struiken om akkers af te zetten en vee binnen een terrein te houden. Met de uitvinding van het prikkeldraad verdwenen de vlechtheggen echter op grote schaal. De techniek van het heggenleggen is weer opnieuw uitgevonden. Daardoor herleeft dit oude ambacht.
De vlechtstijl die in Zeewolde wordt toegepast, bestaat uit een vorm van ‘heggenleggen’ waarbij de hoofdstam van drie struiken achter elkaar in meerdere etages in één richting wordt gelegd. Zo ontstaat een stevige gesloten heg die goed van pas komt als er straks in het voorjaar weer schapen lopen. De beplantingssamenstelling van de heg biedt door bloei, vruchten en zaden daarnaast ook voedsel voor allerlei dieren en de ondoordringbaarheid garandeert veilige plekjes om te nestelen en te schuilen.

Omdat er ook struiken met stekels in de heg staan, is zaterdag wel stevige werkkleding nodig. Landschapsbeheer zorgt naast het gebruikelijke materiaal voor extra stevige handschoenen. Daarom graag van tevoren opgeven tot uiterlijk 31 januari 13.00uur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De groep verzamelt om 10 uur bij de ingang van het voormalig Gronddepot aan de Gelderse weg en werkt tot 13 uur.

*Foto's: Petra Borsch