Zeewolde

‘Het houdt op een gegeven moment gewoon op’

De Omniumschool heeft als eerste school in Zeewolde besloten “een stapje terug te zetten” en gaat volgende week enkel online lesgeven. De veranderende coronamaatregelen trokken een te grote wissel op het onderwijs binnen de school.

“Of dit een lastige beslissing was? Nee, eigenlijk niet”, zegt directrice Dorien Kok. “In Nederland leeft heel erg de gedachte dat we als school maar eindeloos door moeten gaan, maar nu ik deze week even rustig de tijd heb genomen - en dat kon ik makkelijk doen, omdat ik ziek op bed lag (geen corona) - heb ik mezelf af kunnen vragen: waar zijn wij in Nederland mee bezig en dienen we daarmee het belang van de kinderen?”

‘Het houdt op een gegeven moment gewoon op’

Met het ingaan van de snottebelregeling, die aangeeft dat kinderen bij een snottebel thuis moeten blijven, kwam er meer druk te liggen bij de scholen. “De klassen waren deze week vaak voor de helft of zelfs maar voor een kwart gevuld. En dan kun je wel een combinatieles willen geven door de thuiskinderen in te laten bellen, maar daarmee kun je niet de kwaliteit leveren die je wilt.” Daarom leek dit Kok de enige juiste beslissing. “Het houdt op een gegeven moment gewoon op.”

De onderwijsinspectie geeft scholen ook de ruimte om zo’n beslissing te nemen, weet Kok. “De inspectie zegt niet of dit wel of niet mag; de inspectie kijkt naar de onderbouwing en de zorg voor de continuïteit in het onderwijs.”

De beslissing, die in samenspraak met het bestuur en de medezeggenschapsraad genomen is, is voorlopig voor één week. “Het geeft iedereen even de tijd om tot rust te komen en te herstellen - we hebben straks een week lang niemand aan kunnen steken - en het geeft ons als team de tijd om te kijken hoe dit gaat en hoe we het na deze week op moeten pakken zonder dat we het onmogelijke gaan vragen.”

Kok vraagt om maatregelen vanuit Den Haag. “Als de overheid geen beslissing neemt om de scholen twee weken eerder vakantie te geven, zullen waarschijnlijk meerdere scholen deze conclusie moeten trekken.”

Eind volgende week wordt de ‘onlineweek’ op de Omniumschool geëvalueerd en wordt, na nieuw overleg met de onderwijsinspectie, besloten hoe de laatste twee weken voor de kerstvakantie eruit zullen zien.

Advertentie