Zeewolde

‘Het is belangrijk dat we blijven praten’

‘Houd je kinderen binnen!’ Met die duidelijke oproep kwam ondernemer Hadi Yakobi naar aanleiding van het steekincident van afgelopen weekend tussen twee 16-jarige Zeewoldenaren. Straathoekwerker Marin Jongetjes en jongerenwerker Lars Oostland snappen die opmerking heel goed, maar “het is lastig uitvoerbaar/haalbaar”.

“Op straat is veel vrijheid en weinig toezicht en sturing van volwassenen, dus dat geeft jongeren heel veel ruimte”, merkt Marin, die het woord voert. “Die ruimte is enerzijds belangrijk, want jongeren moeten zichzelf ook kunnen ontdekken en kunnen experimenteren, maar anderzijds kunnen we ook niet verwachten dat jongeren in alle vrijheid alleen maar verstandige keuzes maken.”

‘Het is belangrijk dat we blijven praten’

Communicatie is essentieel. ,,Het is belangrijk dat we met jongeren blijven praten en dat ouders ook met hun kinderen blijven praten over wat hen bezighoud, wat er speelt, wat ze tegenkomen en waar ze tegenaan lopen. Als je meekijkt of meepraat en weet wat er gaande is, kun je het er ook over hebben. Dan heb je invloed. Dat wil niet zeggen dat ze ook altijd luisteren en ze zullen ook niet altijd laten merken dat ze luisteren, maar ze horen het wel.”

Daarbij is het van belangrijk dat ouders “hun zorgen en signalen” delen met andere ouders, legt Marin uit. “Ik denk dat veel ouders het idee hebben dat ze de enige zijn die ergens tegenaan lopen, maar dat is echt niet zo. Praat daarom met elkaar. Samen staan we veel sterker. We hebben elkaar echt nodig om ervoor te zorgen dat minder jongeren op wat voor manier dan ook in de problemen komen.”

Advertentie