Zeewolde

Honderden kinderen maken gebruik van Lunchkidz

Het is iedere schooldag tijdens de middagpauze een drukte van belang in en om basisscholen de Toermalijn en de Kaleidoscoop. “Op de Toermalijn zitten 400 kinderen waarvan meer dan de helft zeker twee keer in de week overblijven”, zegt Jessica Srigopal, coördinator van de Toermalijn. Het team van Lunchkidz staat voor hen klaar en begeleidt hen tijdens dit vrije uur.

“Zes jaar geleden zijn wij (Herna van Diest en Manon ten Hove, red.) gestart op een kleine school van dertig kinderen in Everdingen en nu zitten we op 23 scholen in Midden-Nederland”, zegt Manon ten Hove, mede-eigenaar van Lunchkidz. “Vorig jaar zijn we begonnen in Zeewolde. We eten met de kinderen in de klas en gaan daarna met ze spelen op het plein. Puur om de school te kunnen ontzorgen, zodat de leerkracht kan genieten van een welverdiende pauze.”

Honderden kinderen maken gebruik van Lunchkidz

Tijdens de tussenschoolse opvang mogen kinderen ontspanning en plezier beleven, legt Herna van Diest uit. “Spelen helpt een kind bij de sociale en emotionele ontwikkeling. Naast rekenen, lezen en schrijven is het belangrijk om kinderen via spel te laten zien hoe ze op een veilige, leuke en positieve manier hun talenten kunnen ontwikkelen.”

Spelen

Jessica Srigopal legt uit hoe het er op de Toermalijn uit ziet. “Om 11.45 uur verzamelen we in de middenruimte, om 12.00 uur gaan de leerkrachten lunchen en gaan wij de klassen in. Wanneer we met elkaar hebben gegeten, gaan we met de kinderen naar buiten om te spelen.” Eva van Spronsen (coördinator op de Kaleidoscoop): “Je bent per overblijfmoment iets meer dan een uurtje aanwezig. Overblijfmedewerkers zijn tien minuten van tevoren aanwezig om voor te bereiden en na afloop is er nog een overdrachtsmoment.”

Van Spronsen doet het met veel plezier. “Het is ontzettend leuk om te doen, want je werkt met kinderen. Er is niets zo leuk om, wanneer je vervolgens door de supermarkt loopt, ineens achter je te horen: ‘Kijk mama, daar loopt mijn overblijfjuf!’”

Overblijfouders

Regiocoördinator Francis Zondag - “Ik ondersteun waar nodig, kijk mee waar nodig en help mee waar nodig” - geeft aan dat er nog ruimte is voor nieuwe overblijfouders. “En dat is niet aan leeftijd gebonden. Studenten, ouders of grootouders; iedereen is welkom. Als je een affiniteit hebt met kinderen, is overblijven een dankbare vrijwilligersbaan.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden of informatie aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer je als overblijfmedewerker aan de slag gaat, zal er door Lunchkidz een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), aangevraagd worden. Overblijfmedewerkers ontvangen een door de belastingdienst goed gekeurde vrijwilligersvergoeding.

Het motto van Lunchkidz is: ‘Doe je mee? Dan doen we het samen!’

Advertentie