Zeewolde

Horeca maakt kennis met de lokale keuken

Op maandag 26 september bracht een groep van vijftien Flevolandse (chef)koks een bezoek aan De Beleving in Zeewolde om kennis te maken met de mogelijkheden van de Lokale Keuken.

Dat deden zij in het kader van een business-to-business event van de ontwikkelingsmaatschappij Horizon van de provincie in samenwerking met Zeewolde Zakelijk van de gemeente Zeewolde.

Eiwittransitie

Het gezelschap bracht in de ochtend een bezoek aan de Floriade waar het in het flevoFood paviljoen een presentatie kreeg over het aanbod lokale producten in Flevoland. Ook kregen zij bij de Eiwittransitie Showcase van agrariër Herman Navis een inkijkje in de wereld van eiwitten. Navis legde uit dat we meer van plantaardige eiwitbronnen moeten gaan eten omdat de productie van vlees en zuivel nu eenmaal zorgt voor veel CO2-uitstoot.

Horeca maakt kennis met de lokale keuken

Zo’n 60% van onze eiwitinname is dierlijk en 40% is plantaardig. Niet alleen dierlijke producten bevatten eiwitten. Eiwit is ook te vinden in graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. In de middag brachten de horecamensen een bezoek aan De Beleving in de Zuidlob van Zeewolde. Dat is een gebied met veel biologische landbouw.

De korte keten

In inspiratiecentrum De Beleving waren Fruithal Smits, De Buffelcompany, de MMM Boerderij en Wijngoed Wilgenhorst aanwezig om de bezoekers kennis te laten maken met de lokale producten die in Zeewolde verkrijgbaar zijn. Wethouder Helmut Hermans wees in zijn welkomstwoord op het belang van de korte keten. Dat staat voor het brengen van landbouwproducten zo dicht mogelijk bij de consument, zonder veel schakels zoals tussenhandel, waardoor er zo min mogelijk transportbewegingen nodig zijn. Dat helpt CO2 besparen, maar bovenal komen de producten vers van de boer direct in de pan of op je bord. Zeewolde loopt met de bedrijven die in De Beleving aanwezig waren voorop als het gaat om verse producten lokaal aan te bieden.

Advertentie