Zeewolde

Jaar celstraf voor gijzeling en bedreiging van man in Horsterwold

Twee mannen van 19 en 23 uit Zeewolde moeten een jaar de gevangenis in. Volgens de rechter is bewezen dat de twee een plaatsgenoot hebben gegijzeld en mishandeld. Dat gebeurde 27 mei vorig jaar in het Horsterwold.

Het slachtoffer werd gedwongen om in een bestelbus te stappen en reed volgens de rechtbank naar het huis van zijn ex-vriendin. "Als je niet vertelt hoe zij weet dat wij in coke handelden, slaan we je in elkaar", zouden ze hebben gezegd. De ex-vriendin was niet thuis dus reed het duo door naar het Horsterwold.

In het bos werd de man uit de wagen gesleurd. Hij werd daar bewerkt met een ploertendoder en geschopt en geslagen. "We kunnen je ook in je nakie naar huis laten lopen", zou er zijn geroepen.

Jaar celstraf voor gijzeling en bedreiging van man in Horsterwold

De twee eisten daarnaast 1500 euro en waarschuwden dat hij dat wel moest betalen omdat het anders ‘minder goed’ met hem zou aflopen. Pas na de toezegging van het geld stopten de mannen met het schoppen en slaan. Thuis vertelde de man het verhaal aan zijn ouders en enige tijd later overhandigde hij het geld in een envelop aan één van de daders.

Geen gijzeling volgens daders

Beide daders ontkenden eerder in de rechtszaal dat er sprake is geweest van een gijzeling. Volgens hen haalden ze het slachtoffer op om iets uit te praten en werd hij daarna weer ongeschonden bij zijn huis afgezet.

Volgens de mannen was het een gezellige autorit. Ze hebben een sigaretje gerookt en er werd rustig gesproken over ontstane misverstanden. De rechtbank gelooft dit niet. Het slachtoffer verklaarde keer op keer een ander verhaal. Daarnaast zijn er verschillende getuigenverklaringen die het verhaal van het slachtoffer ondersteunen. Zo vertelden zijn ouders dat hij in de war, overstuur en gewond thuiskwam die avond. Ook een collega viel het op dat de man verwondingen had. Tegen hen vertelde hij dat hij in een bos is mishandeld. Ook is thuis bij één van de belagers 1500 euro gevonden in een enveloppe, met daarop een vingerafdruk van de moeder van het slachtoffer.

Andere strafbare zaken

De twee daders zijn ook betrokken bij andere strafbare feiten zegt de rechtbank. De 19-jarige man was betrokken bij drugshandel. De 23-jarige Zeewoldenaar mishandelde vorig jaar een andere man door hem met een lachgascilinder tegen het hoofd te slaan.

Volgens de rechtbank blijkt uit afgetapte telefoongesprekken dat de twee daders zich onaantastbaar waanden "die durft toch niet te verklaren", kwam uit die gesprekken naar voren. Volgens een deskundige hebben ze allebei een stoornis. Dit is meegenomen in het oordeel van de rechter in het bepalen van de strafmaat. Ook neemt de rechter het duo kwalijk dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven over het voorval.

Beide daders moeten zich laten behandelen voor hun stoornis en moeten zich melden bij de reclassering. Ook moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen. De 19-jarige moet ook nog bijna 15.000 euro aan de Staat betalen voor inkomsten uit drugsverkoop.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie