Zeewolde

Jenson de Leeuw na zware periode oppermachtig bij NK in Venray

Jenson de Leeuw kan terugkijken op een uitermate geslaagde vierde ronde van het NK 4takt van Chrono Karting. Op de kartbaan van Raceway Venray was de 16-jarige karter uit Zeewolde veruit de sterkste in de ID Engines Shifter klasse. Na het behalen van pole position reed Jenson in alle drie de races naar de overwinning. Zijn derde dagzege van dit seizoen werd groots gevierd, ook omdat zijn vader Stephan na ziekte weer het hele weekend van de partij was.

De afgelopen maanden zijn voor de racefamilie De Leeuw zwaar geweest. Met zijn vader en moeder vormt Jenson de Leeuw altijd een hechte eenheid. De taken zijn duidelijk verdeeld en dat resulteert in succes. Als één pijler wegvalt, wordt het passen en meten, maar ze konden rekenen op steun van het team van Kartacademy en ID Engines.

Jenson de Leeuw na zware periode oppermachtig bij NK in Venray

Jenson: "Ik ben altijd gebrand op een goed resultaat, maar zeker nu, omdat mijn vader ziek is geweest. Hij was er nu weer voor het eerst het hele weekend actief als monteur bij en dat was heel fijn. Het is heel mooi dat ik dat heb kunnen opluisteren met deze fraaie overwinning."

"Het is thuis best wel zwaar geweest, want het is natuurlijk niet fijn als het zo slecht gaat met je vader", vertelt Jenson. "We doen het karten altijd met zijn drieën en nu was dat even met zijn tweeën. Mijn moeder ging met mij mee trainen en mijn vader bleef thuis. Dat maakte het wel wat lastiger, maar ik heb toch goed kunnen trainen. Het was heel fijn om hem er weer het hele weekend bij te hebben. We hebben ook veel ondersteuning van het team gehad. ID Engines en Kartacademy hebben mij enorm geholpen, in het bijzonder John Hogenstijn. Hij helpt me het hele jaar al veel, maar de laatste periode helemaal."

Pole position

In Venray snelde Jenson in de kwalificatie met een tijd van 48.041 naar P1. Vanaf pole position gaf hij de leiding in drie races niet meer uit handen. "Drie manches, drie keer gewonnen, dus ik ben mooi weer uitgelopen in het kampioenschap. We hebben mooie punten verzameld en kunnen heel tevreden zijn over dit weekend. In de races kon ik telkens wegrijden van de nummer twee. In iedere race had ik aan de finish een voorsprong van zo’n drie à vier seconden, maar het maakt niet uit met hoeveel voorsprong je wint, als je maar wint."

Het ging niet het hele weekend in Venray van een leien dakje. "Tijdens de trainingen op vrijdag en zaterdag hadden we best wel wat kleine probleempjes. Kleine dingetjes als een kromme achteras of een lekke band. Dat zijn dingen die te verhelpen zijn. Op de racedag konden we alles aan elkaar knopen en goed op het bandenmanagement letten. Dat was belangrijk. Zeker aan het einde van race 3 merkte ik dat de banden echt een stuk minder werden. Goed dat ik de banden in race 1 en 2 een beetje kon sparen."

Trucje

Rijdend aan de leiding had Jenson een handig trucje bedacht. "In sommige bochten kon ik de nummers twee en drie in mijn ooghoeken zien. Als dat het geval was, had ik een voorsprong van zo’n twee à drie seconden. Zag ik ze niet meer, zaten ze dichterbij en moest ik even pushen. Als ik ze wel zag, kon ik de banden sparen. Zo heb ik het gat kunnen controleren."

Door de overwinning deed Jenson uitstekende zaken voor het Nederlands kampioenschap. In de ID Engines Shifter-klasse won hij ook in Eindhoven en Spa alle races. Bij de vorige race in Strijen viel er één heatoverwinning te noteren en het verschil in het kampioenschap is dan ook groot. "Ik lig zeker op koers voor het kampioenschap, maar we moeten niet te vroeg juichen. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan: in Assen en Berghem. We staan er wel heel mooi voor, dus hier kunnen we op verder bouwen. Ik verwacht dat het wel goed gaat komen."

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie