In de aula van De Levant gingen jongeren op donderdagavond 15 mei in debat met raadsleden van de gemeente Zeewolde. Het jeugddebat markeerde de afsluiting van het jeugdraadjaar 2024-2025.
Onder leiding van burgemeester Bram Harmsma voerden de jeugdraad, jongerenraad en gemeenteraad een open gesprek over vijf actuele thema’s die jongeren het afgelopen jaar bezighielden.
Vijf stellingen, één doel: dialoog tussen generaties
De avond begon met een gezamenlijke maaltijd voor alle deelnemers, gevolgd door de inloop van ouders, docenten en pers. Vanaf 18.00 uur namen jongeren en raadsleden plaats op het podium. Er werd gedebatteerd aan de hand van vijf stellingen, waarbij beide partijen werden uitgedaagd om positie in te nemen. De stellingen gingen onder meer over afvalscheiding op scholen, veiligheid op straat en de rol van jongeren in besluitvorming.
Een van de jongeren stelde: “Het is niet eerlijk als kinderen moeten betalen voor afval dat niet van hen is. Dan moet de school meer betalen en uiteindelijk de ouders.” Een ander onderwerp was veiligheid met als voorbeeld oplossen van intimidatie op straat. Gemeenteraadslid Tom Zonneveld reageerde: “Ik ben goed met woorden, maar niet met vechten. Laat dat aan professionals zoals politie of boa’s.”
De jeugd dacht daar anders over: “Je kan niet altijd blijven wachten op de politie, want soms is het dan al gebeurd.
Dus als je alleen bent, zorg dan dat je bijvoorbeeld een paar mensen van straat haalt die je kunnen helpen.”
Indrukwekkend niveau
Burgemeester Harmsma toonde zich onder de indruk van het debat: “Soms zie je in Den Haag alleen het verkondigen van meningen. Hier hoorde ik echte argumenten. Ze hebben er goed over nagedacht.”
Ook raadsleden gaven aan dat het debat inhoudelijk sterk was. Jongeren lieten zien dat zij betrokken zijn en een eigen visie hebben op maatschappelijke thema’s.
Wat doen de jeugdraad en jongerenraad?
De jeugdraad van Zeewolde bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs. Zij denken mee over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn en geven het gemeentebestuur advies. Thema’s worden uitgewerkt in vergaderingen, schoolbezoeken en gesprekken met beleidsmakers. Aan het eind van het jaar presenteren zij hun adviezen. Dit jaar is dat met een debat.
De jongerenraad is er voor jongeren tussen 12 en 23 jaar. Zij adviseren het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over beleid dat jongeren aangaat. Denk aan onderwerpen zoals vrije tijd, veiligheid, wonen of mentale gezondheid. De jongerenraad organiseert ook activiteiten en denkt actief mee over plannen die effect hebben op het leven van jongeren in Zeewolde.