Zeewolde

Karin Broeders gunt Zeewolde weer een azc

Van 2016 tot 2018 was er al een asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg en Zeewolde is nu van plan deze opnieuw in gebruik te nemen als azc. Karin Broeders, gewezen bestuurslid van de toenmalige stichting Platform Vluchtelingen Zeewolde (PVZ), deelde in het radioprogramma Zeewolde Kiest haar ervaringen vanuit die tijd én zou het niet meer dan normaal vinden wanneer er op die locatie straks weer asielzoekers opgevangen kunnen worden.

Vanuit verschillende (christelijke) organisaties kwamen in 2016 diverse mensen bijeen om te helpen bij het asielzoekerscentrum. “We begonnen met het wilde plan om fietsen te verzamelen”, zegt Broeders.

Karin Broeders gunt Zeewolde weer een azc

Later volgden onder meer kinderspeelmiddagen, tieneravonden en breiclubs en hebben sommigen zelfs besloten met asielzoekers de avondvierdaagse te lopen.

Het azc in Zeewolde, dat ook “een gigantische moestuin en een grote fruitbomentuin” had, is in die jaren uitgegroeid tot “rolmodel voor azc’s”, geeft Broeders aan. “Het was een geweldige tijd.”

Die is ontstaan na de informatieavond bij -20 graden waar 500 mensen op afkwamen en die 285 vrijwilligers opleverde. “Velen hadden de beelden gezien uit de Balkan en je moet wel bijna van schotbeton zijn, wil dat je niet raken.” Om die reden zou Broeders het ook toejuichen wanneer het azc weer zijn deuren opent. “Mensen verlaten hun land niet voor niets. Je zoekt vooral veiligheid en bescherming en ik vind dat wij als land moreel verplicht zijn om die te bieden. Ik gun Zeewolde weer een azc.”

Advertentie