Zeewolde

Keet de Magneet door burgemeester Gorter geopend

Het waren eigenlijk twee openingsceremonies, die burgemeester Gorter woensdagmiddag 29 mei verrichtte. De eerste vond ( gelukkig, want het plenste) plaats in de feesttent en behelste het doorknippen van een lint om de fototentoonstelling over de polderpioniers toegankelijk te maken.

De tweede werd buiten in een zachte regen bij de landschappelijk beschilderde Keet de Magneet voltrokken en bestond uit het wegtrekken van de jubileumvlag. Hierdoor werd het naambord ‘ Zeewolde , openbaar lichaam ZIJP ‘ zichtbaar. Het eerste naambord van destijds.

Gorter deed het niet alleen. Bij het doorknippen van het lint kreeg hij hulp van leden van de Stuur- groep van de Polder Pioniers Zeewolde. De onthulling van het naambord voerde hij uit met de initiatiefnemer van het project Linda Knook.

Aan de openingshandelingen waren wat woorden voorafgegaan. Gerrit Wolthuis heette in zijn functie van voorzitter van de Stuurgroep de aanwezigen welkom. “ Dit is een ode aan de polderpionier, “stelde hij, “ die kwamen van het oude land, gingen naar het nieuwe , maar eigenlijk naar het niemandsland!” Hij omschreef de pionier als volgt: “ Niet zeuren maar doen.”

Linda Knook vertelde over de moeizame start van het project, zoals de eerste keet, die werd afgekeurd. “ Het was voor ons ook pionieren. ” De naam Keet de Magneet bleek te verwijzen naar de aantrekkingskracht tussen oud en jong, tussen boer en burger. Met trots vertelde ze wat er in de Keet te beleven valt: de belevingstafel, de film over de pionierstijd. Over de pioniers was ze duidelijk: “ Zij hebben aan de basis gestaan van wat Zeewolde nu is.” Helga Hoekman, ook Stuurgroeplid, bedankte vervolgens alle vrijwilligers, in vele teams ingedeeld voor hun inzet. Burgemeester Gorter had het laatste woord. “Wat zou Zeewolde zijn zonder pioniers,” vroeg hij zich af. Gorter beschreef de situatie in de pionierstijd en vergeleek deze met de situatie van nu ‘in ons fantastische buitengebied.’ Hij toonde zich zeer tevreden over de inzet van de vrijwilligers. Vond dat ze het feest op een mooie manier hebben neergezet. En riep op het daar niet bij te laten : “ Draag het uit dat vrijwilligers nodig zijn.”

Linda leidde na de openingen Gorter rond in de Keet. Alwaar vele foto’s te bekijken waren, waaronder een aantal delen van de collectie Joop Poelhekke. En ook op de zogenaamde belevingstafel konden foto’s worden aangeklikt. In de als 60-ger jaren ingerichte huiskamer met prachtig in stijl behang werd een korte film getoond over de pionierstijd.

De Keet maakt zijn naam overigens meer dan waard, want trekt als een magneet door de beschildering buitenop: een prachtig stuk buitengebied inclusief jager met hond….zonder windmolens. Maria van Gaal en Sjaak Dekker schilderden voor dit fraaie tafereel.

Voor nadere informatie, zoals bezoektijden: zie website van de Polder Pioniers Zeewolde

Advertentie