Zeewolde

Komt er ooit een Waterpark in Zeewolde?

In december 2022 ontvouwde Gerard Boers zijn plan voor een waterpark in Zeewolde. Gerard Boers, oud ambtenaar bij onder meer de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, was een van de drie genomineerden geworden voor de Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland. Hij won toen niet, maar kreeg wel de medewerking zijn plan nog iets uit te werken.

De provincie Flevoland zette daarvoor het Bureau Ontwerp en Omgeving in. Kort samengevat komt zijn plan er op neer dat er iets gedaan moet worden aan het kwelwater dat nu verloren gaat. Dit kwelwater, afkomstig van de Veluwe, komt uiteindelijk in Flevoland weer uit de grond. Het wordt nu gewoon afgevoerd via de Spiektocht (het water evenwijdig aan de Spiekweg). Nu we geconfronteerd worden met steeds droger tijden zou dit water behouden kunnen worden voor de natuur. Onze water- infrastructuur is echter alleen maar gericht op afvoer van water. Dat is op zich niet vreemd voor een polder die uit het IJsselmeer is gewonnen, maar het moment is bereikt – zo stelt Gerard Boers -om daar op veel terreinen verandering in te brengen.

aanwezige publiek tijdens de presentatie over het kwelwater
Gerard Boers geeft een update aan het aanwezige publiek

Dit kan heel breed door heel Flevoland, maar beperkt tot Zeewolde zou het bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de Spiektocht, waar dat water nu door afvloeit, een Spiekbeek zou worden waar het water meanderend door onder meer het G-gebied naar toestroomt. Dit land zal daardoor vochtiger worden en dat komt ten goede aan de bomen en planten en de biodiversiteit.

Nu, twee jaar na de presentatie van zijn plan, maakt Boers de balans op. Op 8 februari organiseerde hij een bijeenkomst in De Verbeelding, waar hij open en transparant verslag deed van de ontwikkelingen. In de afgelopen periode heeft hij contact gehad met Staatsbosbeheer, Waterschap Zuiderzeeland, de Provinciale Staten van Flevoland, de gemeenteraad van Zeewolde en LTO Noord. Hoewel hij soms gehoor vond, werd in sommige gevallen zelfs ontkend dat er sprake is van kwelwater in Flevoland. Desondanks stroomt er jaarlijks meer dan 16 miljoen liter kwelwater weg—water dat de biodiversiteit juist zou kunnen versterken.

De gemeenteraad heeft – zo vertelt hij – op 20 april 2023 unaniem een motie aangenomen met als essentie beter om te gaan met het kwelwater en daartoe onderzoek te doen. De Raad heeft dat ook in het kader van de Omgevingswet als taak laten vastleggen. In het kader van de zogenaamde klimaatadaptatie, vastgesteld in oktober 2024, is daarvan echter niets terug te vinden. In het klimaat adaptieve rapport is het waterschap duidelijk leidend, maar deze instantie kent geen taak op het terrein van water vasthouden in de bodem. Het waterschap is niet meer dan een peilbeheerder, zo stelt Boers.

Gerard Boers is teleurgesteld in wat hij heeft kunnen bereiken met zijn inspanningen. “Mijn doel blijft om dit heldere water in Zeewolde te behouden om zo te kunnen bijdragen aan een beter klimaat voor toekomstige generaties," zo stelt hij. “Het besef moet er gewoon komen.”

Advertentie