Zeewolde

‘Koningin Maxima begaan met de scouting’

“De scouting is niet gaan slapen”, concludeerde Maxima vrijdag na afloop van haar werkbezoek aan Scoutinglandgoed Zeewolde. De vandaag 51 jaar geworden koningin bracht vrijdag een werkbezoek aan het Scoutinglandgoed, dat zij in 2015 zelf geopend heeft.

Maxima kijkt zelf terug op een “fantastisch” bezoek. “Zeven jaar geleden heb ik dit mogen openen en nu staat er een enorm gebouw, waardoor heel veel kinderen de mogelijkheid krijgen om een waanzinnige tijd te hebben en ligt er een nieuwe haven, waar kinderen heel mooie dingen doen met duurzaamheid, waterschappen en wetenschapers.” Zo zag de koningin een boot die geheel bestaat uit gerecycled plastic. “Ja, dat is wel mooi om te zien.”

‘Koningin Maxima begaan met de scouting’

“Met de interesse die ze toonde, liet ze duidelijk zien begaan te zijn met de scouting”, zegt Rosanne Terpstra, die in het Avonturenhuis met scoutingcollega’s Sergei van der Hoef en Kim Bouwman de koningin bijpraatte over de rol van scouting in hun leven. Zelf gaat Rosanne iedere vrijdagavond naar scouting toe wat haar “gewoon blij” maakt. Kim: “Wij hebben een stukje over onze eigen scoutingscarrière verteld; wat scouting met ons heeft gedaan en wat scouting in de coronatijd heeft gedaan en nog steeds doet.”

Sergei geeft aan dat scouting “voor verbroedering” zorgt. “Hier op het landgoed is voor iedereen een plekje.; water-, land- en luchtscouting en het maakt niet uit of je een beperking hebt of waar je vandaan komt.” “Die scoutingfamilie is voor vele kinderen heel belangrijk geweest, omdat heel veel wegviel en zij in coronatijd ook heel vaak thuis zaten”, merkte Kim.

“De koningin kent onze organisatie, wij kennen haar en ze is heel erg betrokken”, zegt Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland. “Het was een superfijn bezoek, waarin we haar het waterwerk hebben laten zien en konden aangeven dat we bezig zijn met innovatie en ontwikkeling.” Eén van die ontwikkelingen toonde Nora Wisse; met een proefje liet zij zien hoe plastic in het water beweegt. Linde Dieleman mocht iets vertellen over de sleepnetten en Vincent van Belzen gaf de koningin een Clean-Up-bordspel. “Daarbij moet je plastic te verwijderen van de zeetegels. Dat laat goed zien wat we graag willen in real life.”

“Bij scouting geldt: het moet leuk zijn, het moet leerzaam zijn en het moet voor een ander iets betekenen”, vindt Jaap Boot. Op het uitgestrekte scoutinglandgoed komen duizenden kinderen samen; straks tijdens Nawaka, het Europees waterscoutingkamp dat in augustus in Zeewolde wordt georganiseerd, liefst 5.500! “Ik zie Zeewolde dan ook als dé outdoor-gemeente van Nederland.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie