“Daardoor is het waarschijnlijk ook minder spannend. Dat het niet zo druk was, hoeft op zich dus geen verkeerd teken te zijn.”
Korver vindt het “vooral fijn” dat “buren van het park” de kans kregen in gesprek te gaan met gemeente, COA en/of Vluchtelingenwerk Nederland. “Er waren goede gesprekken. Zo waren er mensen die de vorige keer ook al vrijwilligerswerk op het azc hadden gedaan. Ik heb een aantal nummers en e-mailadressen kunnen noteren. Dat is een goeie basis voor de toekomst.”
Korver snapt ook best dat veel vrijwilligers nog even de kat uit de boom kijken. “In 2018 werd het azc gesloten en dat moest toen allemaal vrij snel. Voor veel mensen was het aardig onverwacht. We waren de deur nog aan het dichttrekken, toen de noodzaak er alweer was. Er zullen vast mensen zijn die het eerst nog even willen aanzien, maar ik heb er alle vertrouwen in dat er, als men ziet dat we serieus aan de slag gaan, zeker veel vrijwilligers zullen zijn die zich weer bij ons komen aanmelden.”
Korver was in 2017-2018 ook reeds een jaar werkzaam op het azc in Zeewolde en was in de tussenliggende jaren locatiemanager van azc’s in Hardenberg en Biddinghuizen. “Maar daar was het heel anders dan in Zeewolde straks”, aldus het eerste aanspreekpunt van het binnenkort te heropenen azc aan de Bosruiterweg. “In Biddinghuizen was het alleen noodopvang, dat moest allemaal snel-snel. Daar konden we niet meer dan de basis. Hardenberg was qua grootte vergelijkbaar. Elk azc is anders. Dat kan met de ligging te maken hebben, maar ook omdat er andere dingen spelen.”
In Zeewolde is de doelgroep in ieder geval anders, hier komen voornamelijk gezinnen en nareizigers; familieleden van statushouders die al een verblijfsstatus hebben. Korver: “Dat geeft een heel specifieke sfeer. Als mensen weten dat ze hier een positieve toekomst kunnen krijgen, geeft dat rust en vertrouwen. Als er kinderen zijn en hun vader en moeder ook, werkt dat heel bevorderlijk voor een goede sfeer.”
School
Op het azc in Zeewolde komt ook weer een school. Die zal hoogstwaarschijnlijk het nieuwe schooljaar worden geopend. Dat lijkt Korver in ieder geval het meest logisch. “Als er gezinnen moeten worden verplaatst, doen we dat het liefst in de vakantie. Daardoor kunnen kinderen afscheid nemen van hun oude school en het nieuwe schooljaar hier beginnen.”
De komende weken en maanden zal er hard moeten worden gewerkt om het azc tijdig (juni/juli) te kunnen openen. Zo worden er momenteel nieuwe units bijgebouwd voor arbeidsmigranten en elektriciteitskabels getrokken om deze van stroom te kunnen voorzien. Zorgen maakt Korver zich voorlopig nog niet. “Er kunnen altijd dingen tegenzitten. We moeten natuurlijk waakzaam blijven en eventuele signalen uit de omgeving opvangen. Ik verwacht echter geen problemen. De interactie van arbeidsmigranten en asielzoekers heeft onze volle aandacht.” Korver ziet zijn nieuwe job aan de Bosruiterweg als een “boeiende uitdaging. Ik kijk ernaar uit met de doelgroep te gaan werken aan participatie en integratie. Op die manier kunnen het park en de inwoners ervan echt onderdeel worden van Zeewolde.”