Zeewolde

Langeafstand Fietsroute: de Zuiderzeeroute

De Zuiderzeeroute is al jaren een van de populairste Langeafstand Fietsroutes (LF) in Nederland. Het rondje om de voormalige Zuiderzee heeft een upgrade gekregen en is omgetoverd tot LF-icoonroute. De nieuwe route is 16 juni officieel in gebruik genomen. In verband met het Coronavirus gebeurde dit online, met de lancering van de nieuwe site lfzuiderzeeroute.nl.

De 440 kilometer lange fietsroute loopt rondom de voormalige Zuiderzee en toont de rijke historie van wat ook wel de Gouden Cirkel wordt genoemd. De route voert langs historische vissersdorpjes, weidse polders, VOC-Hanzesteden, musea, kastelen.

Langeafstand Fietsroute: de Zuiderzeeroute

De Zuiderzeeroute is nu een LF- Icoonroute en hoort echt op je bucketlist te staan! Er komen ca. 10 Icoonroutes voor langeafstand fietsers in Nederland. Deze routes worden door het Fietsplatform, in samenwerking met provincies en lokale partners uit verschillende, bestaande langeafstand fietsroutes gevormd. Zo is de Zuiderzeeroute een aaneenschakeling van de ‘oude’ routes LF21, LF22 en LF23. Maar wel met een opvallende aanpassing want er wordt nu twee keer een stuk van de route door Flevoland gefietst. Niet alleen langs Schokland, maar de nieuwe Icoonroute loopt ook door Zeewolde!

De route in Zeewolde begint bij het Horsterveer en loopt tot aan de Nijkerkerbrug. Onderweg komen de fietsers langs het centrum van Zeewolde, door het Weteringpark langs het toepasselijke kunstwerk Sea Level van Richard Serra en door het uitgestrekte Horsterwold. Een uitstapje naar het dorpscentrum of een tussenstop bij een van de recreatiebedrijven is mogelijk. En natuurlijk kunnen fietsers langs de route prima overnachten in een trekkershut, B&B of in een eigen tentje op een van de campings in Zeewolde.

Wethouder Egge Jan de Jonge had de eer om een van de eerste gidsjes te ontvangen en hij fietste direct een deel van de route. Daarbij merkte de wethouder op:” Het voordeel van de rondgaande Zuiderzeeroute is dat je vanuit je eigen huis in Zeewolde kunt starten en als je de hele route rijdt, kom je daar ook weer terug”. Of Egge Jan de hele route van 440 km op een later moment gaat fietsen, is nog niet zeker, maar voor langeafstandsfietsers is de route wel een echte aanrader!.

De langeafstand fietsroute wordt aangegeven met bordjes met de vermelding Zuiderzee-icoonroute. Kijk voor meer informatie op www.puurzeewolde.nl.

Advertentie