Zeewolde

Maar gelukkig hebben we de foto's nog.....

Het wandkleed hangt weer in de raadzaal! Althans…fraaie foto’s ervan met een aantal maaksters van destijds. De foto’s werden 17 april gemaakt door Robin van Maanen. Vrijdag opende burgemeester Gorter de deur van de raadzaal en daarmee de tentoonstelling die tijdens de openingstijden van het raadhuis te bewonderen zijn.

Aanwezig daarbij waren vele maaksters van weleer. De tentoonstelling blijft vermoedelijk tot september te bezoeken.

Voorafgaand aan de opening was er koffie met 40-jarig-bestaan-petitfours. Rika Fluks memoreerde de geschiedenis van het wandkleed. Het meedoen aan een wedstrijd van de Nederlandse Heidemaatschappij in 1985 was de aanleiding ertoe.

Een dame kijkend naar een van de fotos van de expositie van het wandkleed.

Men van de Bond voor Plattelandsvrouwen sprak het thema, ‘een kern waar pit in zit’, aan. Een werkgroepje besloot om een wandkleed voor het gemeentehuis in wording te maken. Door er zoveel mogelijk vrouwen aan te laten werken werd het tevens een ontmoetingsplek. Een zeventigtal vrouwen deed mee. Voor het wandkleed, maar ook om elkaar te ontmoeten. “ We kenden niemand en pakten alles aan om mensen te treffen: de kerk, de tennis en ik dus ook het wandkleed,” aldus een van de maaksters.
Omdat architect Quist een wandkleed met het wapen van Zeewolde affreus vond werd Koosje Wagenaar aangezocht voor een ontwerp.

Burgemeester Bruin Slot deed op 14 januari 1986 de eerste steek. Waarna een periode van keihard werken aanbrak: 6 dagdelen per week, werd in het noodgebouw van ’t Wold met 6 groepen ‘gebuffeld’, zoals een van de makers het zich nu nog herinnert. Het kleed heeft jaren vol glorie gehangen in de raadzaal. Maar met de tweede burgemeester van Zeewolde kwam er een andere visie op. Het wandkleed werd verwijderd, toch overigens weer een korte periode opgehangen, maar vervolgens zoals het nu lijkt definitief opgeborgen.

Fotosessie

In het jaar, waarin zoveel herinneringen aan die tijd van toen opgehaald zijn en worden hoorde het wandkleed er uiteraard ook bij. Het werd opgespoord, was keurig verpakt, de vele spiegeltje, onderdeel van het kleed, apart bewaard. Het werd in ere hersteld en op 17 april naar de raadzaal gebracht. Alwaar in overleg met Wilma Koekoek een fotosessie met oorspronkelijke maaksters plaats had.
Het is een grote wens, dat het kleed weer in volle glorie een wandkleed kan zijn. De zoektocht naar een geschikte plek heeft tot nu toe geen resultaat gehad. Gelukkig zijn er nu in ieder geval de foto’s!

expositie wandkleed

Advertentie