Zeewolde

Pax Kinderhulp biedt kwetsbare kinderen vakantie

Op dit moment is Pax Kinderhulp druk bezig met de voorbereidingen voor de zomervakantie. Ze zoeken nieuwe gastgezinnen, zowel voor de zomer als voor andere vakanties. Pax Kinderhulp helpt al sinds 1961 kinderen uit kwetsbare gezinnen en kindertehuizen door hen een vakantie in Nederland aan te bieden. Dit vertelde Laura van Pax Kinderhulp in het radio programma WWW @ Zondagmorgen.

Het Begin

Pax Kinderhulp werd opgericht door een pater uit de Achterhoek. Hij zag kinderen in Berlijn (Duitsland) die in slechte omstandigheden leefden en nam hen mee naar Nederland voor een onbezorgde vakantie. Dit begon met enkele kinderen, maar groeide uit tot een jaarlijks evenement waarbij soms wel duizend kinderen naar Nederland kwamen. Tegenwoordig reizen de kinderen met bussen in plaats van met de trein.

De kinderen die Pax Kinderhulp helpt, komen uit kindertehuizen en arme gezinnen. Vaak hebben hun ouders problemen zoals verslaving of zitten ze in de gevangenis. Niet alle kinderen zijn wezen, maar ze kunnen tijdelijk niet thuis wonen.

blije kinderen met knuffeldier op vakantie in Nederland
foto: Pax Kinderhulp

Laura vertelde dat veel gastgezinnen bijzondere banden opbouwen met de kinderen die ze opvangen. Sommige gezinnen houden jarenlang contact met de kinderen. Laura's eigen ouders begonnen in 1962 met het opvangen van kinderen en hebben met sommigen nog steeds contact.

Aanmelding en Selectie

Potentiële gastgezinnen kunnen zich aanmelden via de website van Pax Kinderhulp. Na aanmelding volgt een selectieprocedure waarbij onder andere een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en referenties worden gevraagd. Dit zorgt ervoor dat kinderen in een veilige omgeving terechtkomen.

De Vakantie

De kinderen komen meestal drie weken in de zomer naar Nederland. “In het verleden duurde dit zes weken, maar dit is nu korter” aldus Laura. Gastgezinnen hoeven niet per se vakantie te nemen tijdens het verblijf van de kinderen; het gaat erom dat de kinderen een onbezorgde tijd hebben. “Simpele dingen, zoals samen aan tafel eten of vrij kunnen bewegen buiten” dat laat al een zeer grot indruk achter op de kinderen” Deze ervaringen geeft ze een gevoel van normaliteit en geborgenheid die ze vaak missen in hun dagelijkse leven.

Oproep

Pax Kinderhulp biedt al meer dan 60 jaar kinderen in moeilijke omstandigheden de kans op een zorgeloze vakantie. Mensen die geïnteresseerd zijn om een vakantiegezin te worden, kunnen meer informatie vinden op de website van Pax Kinderhulp. Laura roept iedereen op om mee te doen, omdat het niet alleen de kinderen helpt, maar ook het leven van de gastgezinnen verrijkt.

Luister het gesprek terug

Advertentie