Zeewolde

‘Met vuurwerkverbod paard achter de wagen gespannen’

Ondanks het vuurwerkverbod werd tijdens Oud & Nieuw flink wat vuurwerk afgestoken. Ook in Zeewolde ging het op diverse plaatsen los. Burgemeester Gerrit Jan Gorter zet vraagtekens bij het besluit vanuit de regering. “Door het feit dat men landelijk het legaal vuurwerk verboden heeft én daarmee de bevoegdheden van de gemeentelijke boa’s heeft ontnomen, heeft men in feite het paard achter de wagen gespannen.”

Tijdens het politiepersuur op het gemeentehuis van Zeewolde werd teruggeblikt op de volgens politiechef Miklos Coumou “rustig verlopen” jaarwisseling, waarop “geen aanhoudingen” werden verricht.

‘Met vuurwerkverbod paard achter de wagen gespannen’

Op de vraag waarom niet werd optreden tegen het vele vuurwerk reageerde hij: “Onze prioriteit ligt met Oud & Nieuw niet bij het afsteken van illegaal vuurwerk, want dat kun je nooit behappen. Het is voor ons geen doen om daarop te gaan handhaven. Tijdens de dagen voorafgaand proberen we dat wel echt te doen, maar op zo’n avond zelf……….”

Zo werd op donderdag 30 december om 21.00 uur op de Kwartiermakerslaan een 16-jarige Zeewoldenaar aangehouden vanwege “4,1 kilo categorie F3- en categorie F4-vuurwerk” (dat is vuurwerk dat gevaar op kan leveren en feitelijk enkel bestemd is voor professioneel gebruik, red.) en op vrijdag 31 december aan de Gedempte Gracht een 15-jarige jongen gepakt met “zo’n twintig illegale rotjes” in zijn rugzak.

De burgemeester kreeg diverse vragen van inwoners waarom de gemeente verder niet heeft opgetreden, maar heeft er telkens op gewezen: “Onze boa’s mógen niets meer! Ze mogen wel constateren dat iemand vuurwerk in zijn/haar bezit heeft, maar moeten vervolgens de politie bellen om te vragen of de politie er een bekeuring voor zou kunnen uitschrijven.”

Slecht en dom

Gorter noemt het vuurwerkverbod “een heel slecht en dom besluit” omdat nu vanuit het buitenland illegaal vuurwerk Nederland binnen is gekomen “en anders heb je alleen het legale”. Had dat legale door laten gaan, is zijn boodschap. “Mensen hebben brood en spelen nodig, maar als je ze enkel brood geeft, dan krijg je dit soort dingen.” Met “dank aan Den Haag”, voegt hij eraan toe, waar “vanuit een grootstedelijke bril” wordt gekeken.

De komst van het illegale vuurwerk wordt lijdzaam bekeken, maar zou door de mankracht van de boa’s in te blijven zetten misschien (eerder) onderschept kunnen worden. Voor een eventueel nieuw vuurwerkverbod ingevoerd wordt, zou Gorter graag zien dat er een wetsaanpassing aangebracht wordt, “waardoor boa’s gewoon zouden kunnen optreden”. Nu was de capaciteit beperkt. “Ik kan niet twee agenten naar een groep van twintig jongeren sturen.”

De boabond heeft tot op heden nog niet gereageerd.

Advertentie