Zeewolde

Minstens tien hectare aan zonnepanelen bij datacentrum

Er komen in ieder geval veertien voetbalvelden aan zonnepanelen op het terrein als het datacentrum er komt. Dat liet wethouder Egge Jan de Jonge vandaag weten tijdens de persconferentie over het geplande datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. Het definitieve aantal wordt volgende week bekend gemaakt.

Op dit moment wil de gemeente nog niks kwijt over het uiteindelijke aantal. Volgens wethouder Egge Jan de Jonge moet er ook rekening gehouden worden met de groenvoorzieningen die gepland staan: “Er is altijd ruimte voor meer, maar dan is de landschappelijke inpassing ook weg”, zegt hij. “Daar is nu een goede mix in gekozen.”

De zonnepanelen komen op de grond en op daken van de kantoorcomplexen van het datacentrum. Op de datahallen zelf is het volgens de gemeente niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Tien hectare aan zonnepanelen werd eerder al door de gemeente genoemd als realistisch aantal. De Commissie Milieueffectrapportage die de plannen controleerde beveelde de gemeente toen aan om in te zetten op meer zonnepanelen. “Vanuit het klimaat oogpunt is een variant waarbij maximaal zelf energie wordt opgewekt onmisbaar”, zei de commissie eerder.

Overeenkomst
De gemeente Zeewolde zegt de afspraken gemaakt te hebben in de zogenaamde ‘anterieure overeenkomst’ met het bedrijf. In de overeenkomst wordt vastgelegd welke afspraken het bedrijf, de gemeente en de provincie met elkaar gemaakt hebben. Volgende week wordt een deel van de overeenkomst openbaar gemaakt, hij moet op dit moment nog ondertekend worden.

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de gehele anterieure overeenkomst openbaar gemaakt zou worden, maar dat is niet het geval. Er wordt een publieke versie openbaar gemaakt waar geen bedrijfsgevoelige financiële zaken in staan.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie