Zeewolde

Moeder zag ‘experimenteergedrag’ bij zoon

Wethouder Erik van de Beld gunt alle jongeren “een mooi perspectief”. Dat zei hij dinsdagavond in Zeewolde Kiest, waar hij kwam praten over het jeugdbeleid. “Ik zou graag zien dat de term ‘zelfredzaamheid’ vervangen wordt door ‘samenredzaamheid’. We moeten echt naar elkaar omzien en met elkaar samenwerken om dingen op te gaan pakken.”

Van de Beld ziet als wethouder “nu een andere kant, die ik vanuit mijn eigen woonomgeving niet herken” en bemerkt dat “problemen met complexe jongeren” in veel gevallen komen door “complexe scheidingen”.

Moeder zag ‘experimenteergedrag’ bij zoon

De portefeuillehouder bezoekt momenteel veel vergaderingen over eenzaamheid en energiearmoede, maar hecht ook heel veel waarde aan praktijkbezoeken en zeker wanneer hij daar iets voor de jongeren kan betekenen. “Het is mooi om die sprankeling bij mensen in de ogen te zien. Daar kan geen geld tegenop.”

Verderop in de radio-uitzending van de Lokale Omroep Zeewolde had presentatrice Martine Kruider een betrokken moeder aan de telefoon. Zij was bereid anoniem haar verhaal te doen. “Op dit moment gaat het heel goed met mijn zoon, maar toen hij vierenhalf jaar geleden van de basisschool naar de middelbare school ging, heeft hij wat verkeerde paden bewandeld.” Door mogelijk verkeerde vriendjes en wat meer vrijheid ging hij “wat experimenteergedrag” vertonen. “Mijn zoon is gaan experimenteren met bepaalde drugs en belandde in het verkeerde circuit.”

De moeder heeft jeugdzorg ingeschakeld en dat heeft geholpen. “Maar het heeft wel een poos geduurd. Er had eerder ingegrepen moeten worden. Nu hebben ze het veel te lang door laten lopen. Ik heb veel te vaak mijn verhaal moeten doen.” Daardoor trof zij haar zoon, die tijdelijk bij zijn vader woonde, aan “als zwaar verslaafde en ontoerekeningsvatbaar”. Hij is in de verslavingszorg opgenomen geweest en daar werd gezegd: ‘We hebben nog nooit zo’n jong iemand opgenomen’. “Het is heel zwaar als je je eigen kind zo ziet afzakken.” Nu gaat het gelukkig weer goed. “Ja, ik zie de toekomst goed in.”

Zij hoopt dat andere ouders “goed kijken naar hun eigen kinderen” en vindt het ook “fijn dat de jongeren een plek hebben waar ze zich veilig en open voelen, zoals The Basement of de Basisz”. Wethouder Erik van de Beld: “Mooi om te horen dat deze jongere gered is en nieuw perspectief krijgt. Daar heeft iedereen aan meegewerkt.”

Advertentie