Zeewolde

Muziek met Anna van Hannover – een bijzondere Oranje Vrouw

Anna van Hannover is één van de meest bijzondere “Oranje Vrouwen”. In Londen was ze de beste leerling van G.F. Händel. Tijdens haar verblijf in Leeuwarden liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik de Grote, haar penvriend, kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren. Allen waren diep onder de indruk van haar scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten. Ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes.

Apollo Ensemble door Anne Meyer

Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S.Bach.Het Apollo Ensemble stelt in dit programma deze bijzondere vrouw centraal in een concertprogramma dat ook door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn.

Op het concertprogramma staan van Händel een concerto grosso uit opus 3 (Händel bood deze als huwelijksgeschenk aan), de ouverture “Parnasso in Festo” dat klonk op hun huwelijksfeest; van Leclair een werk uit het Quatrième Livre (opgedragen aan Anna) en de triosonate uit het musikalisches Opfer van Bach (Bach gaf dit cadeau aan Frederik de Grote,  een mooie aanleiding om hierover te corresponderen met Anna).  Schickhardt en de familie van Oranje Nassau waren bevriend en Anna heeft zijn werk goed gekend. Van graaf Unico van Wassenaer weten we dat hij in Den Haag bij de familie kwam. Bovendien was hij vanwege zijn werk ook regelmatig in Friesland. En tenslotte: als ster leerling van Händel is het haast zeker dat zij ook zijn concerten voor orgel kende en speelde. Een aantal daarvan klinken ook heel goed op klavecimbel en daarom spelen we ter ere van haar ook het 5e concert .

Programma:

G.F Händel - Ouverture “Parnasso in Festo” HWV 73
J.S. Bach - Triosonate in c BWV 1079 (Musikalisches Opfer)
U. van Wassenaer  Concerto Armonico in Bes
G.F. Händel - Concerto voor klavecimbel in F opus 4/5
G.F. Händel - Concerto Grosso opus 3/5
J.M Leclair - Sonate  voor viool en bc uit quatrième livre
J.C. Schickhardt - Concerto à 9

Datum: Zaterdag 29 februari in De Verbeelding Zeewolde
Aanvang concert 20:15, gratis lezing door muziekrecensent Rudolf Nammensma om 19:15
Kaarten: € 22,50 via www.apollo-ensemble.nl / op de dag zelf aan de zaal

Apollo Ensemble:
David Rabinovich, Lilia Slavny, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska – viool
Yoshiko Morita – altviool
Cassandra Luckhardt – cello
Jesse Solway – contrabas
Ofer Frenkel en Peter Tabori – hobo
Kate Clark – traverso
Thomas Oltheten – fagot
Marion Boshuizen - klavecimbel

Het Apollo Ensemble is een internationaal topgezelschap, de musici komen uit alle windstreken. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend.

Foto: Apollo Ensemble (door Anne Meyer)

Advertentie