Loading...

Live blog: Storm Ciara
Live blog: Storm Ciara

10-02-20 07:55| Wij sluiten deze blog

10-02-20 07:45|
In de nacht zijn er geen noemenswaardige meldingen geweest. Er is een zeer drukke ochtendspits. Ook in het bos kan het nog steeds gevaarlijk zijn door vallende takken.

22:27 |
 KNMI schaalt af naar code geel. Dit houdt in zware windstoten van 75-100 km/uur. Zij melden hier verder nog het volgende over:
Kans op windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden.  

22:10| 
Verlichting op de snelweg blijft aan
Rijkswaterstaat laat op veel plekken de verlichting langs de snelweg aan. Op die manier valt het voor automobilisten eerder op als er bijvoorbeeld takken of zelfs hele bomen op de weg liggen.

21:20 |
De brandweer is met hun eerste voertuig naar Almere vertrokken om daar te helpen met de meldingen. Het tweede voertuig is onderweg naar verschillende meldingen van stormschade.

20.45 | Ook morgenochtend nog harde wind, buien en mogelijk met hagel. Daardoor wordt er een drukke ochtendspits verwacht.

20:15 | Windstoten heftiger
Weeronline meldt: De gemiddelde windsnelheid neemt nu iets af. In de laatste meting is geen sprake van stormkracht. Wel zijn er (zeer) zware windstoten en deze nemen in de Randstad nu toe. Hierdoor kun je verrast worden door de windstoten.

20:04
| De Brandweer van Zeewolde is met gepaste spoed opgeroepen voor stormschade aan de Westergo. 

19:20 | 240 vluchten geannuleerd van en naar Schiphol
Als gevolg van de storm Ciara zijn 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Dit meldt RTL Nieuws. Eerder op de dag waren dat er nog 120, maar volgens een woordvoerder van de luchthaven is het aantal geschrapte vluchten de afgelopen uren flink toegenomen.

Naar verwachting komen er in de loop van de avond nog wel wat annuleringen bij, aldus de zegsman.

18.59 | Rijkswaterstaat West NL Zuid meld dat na middernacht, ca. 00.30 de Hollandsche IJsselkering wordt gesloten vanwege de hoge waterstanden/springtij. De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater

18:40
 | Hoogtepunt Ciara langs kust bereikt. 
In het noordwesten van het land zijn zeer zware windstoten van meer dan 120 km/uur gemeten. De combinatie van de windstoten met zware buien heeft een versterkend effect. In het binnenland komen de zwarer windstoten nog langs. Weeronline waarschuwt hier nogmaals voor grote kans op stormschade en tijdens de buienlijn is het écht beter om binnen te blijven

18.30 | De bezorgdiensten vanuit het centrum voor maaltijden rijden tot op heden nog. Uiteraard met het inacht nemen van extra voorzichtigheid door de weersomstandigheden. Check hun pagina's voor de actuele status.

17:49
| Meeste meldingen nu over afgewaaide daken, dakgoten, hekken, bomen, steigers, borden, etc. Politie benadrukt bel met 0900-8844 als er geen direct gevaar is.

17:40 | De telefoons bij de landelijke meldkamer staan roodgloeiend door de storm meld RTL Nieuws.  Bellen er normaal gesproken op een zondag zo'n honderd mensen per kwartier naar 112, nu zijn dat er rond de driehonderd, zegt een woordvoerder van de politie. "Dit aantal loopt gestaag op, want de verwachting is dat de storm rond 19.00 uur op zijn sterkst is.

17:37 | In het noordwesten zijn vanmiddag al zeer zware windstoten van 100-120 km/uur en staat er langs de kust een (zware) zuid- tot zuidwesterstorm, Windkracht 9 tot 10. Dit heeft te maken met storm Ciara. Elders komen voorlopig zware windstoten voor van 75-100 km/uur. 

Verder landinwaarts zijn pas vanavond zeer zware windstoten van 100-120 km/uur mogelijk, vooral tijdens de passage van een gebied met stevige buien. Voor de zeer zware windstoten is code oranje van kracht. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten, in de loop van de avond uit het westen. Later vanavond en komende nacht verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/uur, maar zware windstoten van 75-100 km/uur houden waarschijnlijk de gehele maandag aan. Maandagmiddag neemt de wind in het oosten (tijdelijk) af.

16:20 | Hoogtepunt Ciara nadert. De wind gaat de komende uren verder toenemen. Bij Schiphol nu ook stormkracht en zeer zware windstoten van 111 km/uur. Later kunnen de windstoten nog zwaarder uitvallen.

16:00 |
ANWB roept op om niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. De ANWB krijgt veel meldingen over afgewaaide takken en omgevallen bomen. Het hoogtepunt van de storm is vanavond tussen 18.00 en 00.00 uur. Rijden met een aanhanger of (lege) vrachtwagen is vanzelfsprekend uit den boze.

15:41 | De windkracht gemeten in Zeewolde is toegenomen naar 24,6 m/s. Snelheden gemeten boven de 24 m/s worden aangemerkt als zware storm.

15:26 | Meteozeewolde.nl heeft in de aanloophaven van Zeewolde een windsnelheid van 23,7 m/s gemeten. Dit betekend windkracht 9. 

15:20 | In de regio zijn er diverse meldingen van stormschade. Bataviastad is wegens de storm gesloten om de veiligheid van de medewerkers en bezoekers te waarborgen. In Lelystad woed een brand, waarbij de brandweer aangeeft dat het door de harde wind onbegonnen werk is om te blussen.

12:33 | KNMI heeft de tijden van code oranje vervroegd voor de provincie Flevoland gelden nu deze tijden. code oranje

12:05 | Flevowegen meldt: De N307 Markerwaarddijk (Lelystad-Enkhuizen) is nu gesloten voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers. Deze moeten nu omrijden via Almere, Amsterdam Hoorn en visa versa
Verkeersregelaars zijn aanwezig

11:50 | Ook in het dorp is de eerste schade gemeld. De brandweer is gealarmeerd voor een stormschade op Kwarts.

11:46 | Op Texel is vanmorgen omstreeks 10.00 uur een windsnelheid gemeten van 110 - 120 km.u. Dt is windkracht 10 wat staat voor stormkracht. Zodra de windsnelheid gedurende een héél uur windkracht 9 bedraagt, is er officieel sprake van storm. Bij windkracht 10 wordt gesproken over zware storm, waar mogelijk later vandaag sprake van zal zijn.

11:25 | Eerste melding voor Brandweer Zeewolde met stormschade. Deze is met gepaste spoed naar de melding gereden. De originele melding was: p 2 bfl-02 stormschade bst n305 re - gooiseweg zeewolde 255131

Storm Ciara houd de gemoederen bezig. Via deze Liveblog houd Lokale Omroep Zeewolde u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zoals KNMI meldt wordt er code oranje afgegeven voor 9 februari. Voor Flevoland zal dit tussen 19.00 en 22.00 uur zijn.

Het waait de hele dag hard, in de middag zijn er ook al rukwinden. Eind van de middag of begin van de avond trekt er een koufront over het land met flinke buien (regen, hagel, onweer). De drukverschillen lopen dan zó op dat met name de windstoten nog wat toe kunnen nemen. Dit koufront trekt van noord naar zuid over het land en zal aan het begin van de avond over Flevoland trekken. Hier geldt code oranje voor.