Zeewolde

Muziekexamens in Zeewolde

Op zaterdag 13 mei vonden er in basisschool De Wetering praktijk muziekexamens van de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF) plaats. De Algemene MuziekVereniging Zeewolde (AMVZ) organiseerde deze examens. Van de AMVZ deden ook 3 jeugdige kandidaten mee, namelijk Joram Wessels, Marijn Nederpelt en Jesse Koelewijn. Zij zijn alle drie (met mooie cijfers) voor het muziekexamen geslaagd.

Muziekexamens in Zeewolde

De jongste kandidaat, de 11-jarige Jesse Koelewijn, speelt slechts anderhalf jaar trompet. Hij is op z’n negende begonnen met trompetles bij muziekdocent Martijn de Lange-Duijster. Jesse vindt het musiceren erg leuk en hij studeert vaak op zijn trompet. Op 13 mei heeft Jesse voor het eerst praktijk muziekexamen mogen doen en is met gemiddeld een 8,3 geslaagd voor diploma A (het eerste muziekdiploma). Sinds een jaar speelt hij in het jeugdorkest van de AMVZ. Na behalen van het A-diploma mag Jesse nu ook meespelen in het concertorkest van de AMVZ.

Wat houdt zo’n muziekexamen eigenlijk nu in?

Er zijn 4 muziekdiploma’s te behalen, namelijk A t/m D. Voor elk diploma gelden bepaalde eisen en wordt van de muzikant een bepaald niveau verwacht. Tijdens het examen wordt getoetst of de muzikant aan deze eisen voldoet. Elk diploma kost gemiddeld 2 tot 3 jaar studietijd.

Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktijkgedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte krijgt de muzikant vragen over onder andere ritmes, notenschrift en intervallen (dit zijn de afstanden tussen de toonhoogtes). En er is een luistergedeelte, waarbij de muzikant bijvoorbeeld intervallen en ritmes moet herkennen.

Bij het praktijkgedeelte wordt van de muzikant verwacht dat hij/zij toonladders kan spelen, een voordrachtstuk ten gehore brengt, een stukje improviseert, een duet speelt en een stukje prima vista kan spelen (dat is muziek vanaf bladmuziek spelen, zonder dat je de muziek eerder hebt gezien of gespeeld).

De AMVZ heeft meerdere orkesten, namelijk een opstaporkest, een jeugdorkest, een concertorkest en een dweilorkest ‘de Nep-Tunes’. Voor de jeugdige muzikanten is het opstaporkest een mooie gelegenheid om kennis te maken met muziek. Na het opstaporkest kan het jeugdlid doorgroeien naar het jeugdorkest en vervolgens naar het concertorkest. De repetities van deze 3 orkesten zijn wekelijks op de dinsdagavond in Open Haven. De Nep-Tunes repeteren eens in de 2 weken op de vrijdagavond.

Het is mogelijk om bij de AMVZ kinderen vanaf ongeveer 9 jaar d.m.v. een aantal proeflessen kennis te laten maken met muziek. Tevens is iedereen vrij om tijdens de repetitie op dinsdagavond een keer naar de AMVZ te komen luisteren of één van hun concerten te bezoeken.

Meer informatie over de AMVZ en het contactformulier voor vragen, is te vinden op de website van de AMVZ: www.amvz.net

Advertentie