Zeewolde

Nagenoeg uitverkocht theater in Zinderend Zeewolde

Met de voorstelling ‘LevensLONG’ werden zaterdag 17 februari door duo Ludique in The Lux warme en gevoelige herinneringen aan Robert Long opgeroepen.
Op de bühne stond een levensgrote omgekeerde letter L hetgeen meteen al ludiek leek. Een hoek uit een schilderijlijst waarmee Robert Long deze avond geportretteerd werd. De keerzijde van de L bleek een hoek uit een kaptafel spiegel te zijn. Met deze creatie werd het showbizz leven als het ware weerspiegeld.

Gerard Drent en Martijn Mulders vulden het programma met de muziek van, en anekdotes over, Robert Long, welke al ruim 17 jaar niet meer onder ons is. Begeleid door de Peter van der Zwaag, de pianist van Long, werden naast ‘Kalverliefde’ en ‘Vanmorgen vloog ze nog’, nog meer bekende en minder bekende nummers ten gehore gebracht. Behalve piano wist Peter op keyboard de klanken van harmonium tot aan kerkorgel te laten horen.

LevensLONG, Marieke van der Heide
Foto: Mevrouw Kiek - Marieke van der Heide

Verrassend in deze show was, meteen in aanvang al, dat een aantal nummers vertaald en hertaald naar het Duits werden uitgevoerd. Deze zijn nimmer eerder in het theater ten gehore gebracht. Er werden ook nummers omgetoverd tot een tweetalige samenzang. Zo klonk het bekende nummer, uit eind jaren zeventig, ‘Flink Zijn’ ofwel ‘Stark Sein’ toch wel heel bijzonder ineens.

Voor LevensLONG is het duo Ludique een samenwerking aangegaan met Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long. Hierdoor was de authenticiteit goed te horen en gewaarborgd. Sloot je de ogen, dan zag je ‘m af en toe weer voor je.
De interactie met het publiek werd door het duo afgesloten, door gewoon het podium af te gaan en naar de uitgang te lopen, onder het mom van “volg ons maar”. In de lobby namen ze dan ook uitgebreid de tijd voor een ‘meet en greet’, foto’s, selfies en handtekeningen.

Wibe Sierksma

Advertentie