Zeewolde

Omwonenden vechten bouw woontoren Zeewolde bij rechter aan

Drie omwonenden zijn donderdag bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de geplande bouw van een woontoren aan de Strandweg in Zeewolde. Ook met een verdieping minder dan oorspronkelijk gepland is het bouwplan voor het appartementencomplex nog steeds niet naar hun wens.

De woontoren komt in de plaats van het vervallen café ‘t Haventje, aan de rand van het centrum. In het oorspronkelijke plan telde het gebouw vijf verdiepingen, maar na veel kritiek van omwonenden besloot de projectontwikkelaar zelf één verdieping minder hoog te bouwen.

Hoewel het pand met vier etages nog steeds drie meter hoger uitkomt dan het bestemmingsplan toestaat, verleende het vorige gemeentebestuur een vergunning

Omwonenden vechten bouw woontoren Zeewolde bij rechter aan

Het nieuwe gebouw zou een ‘kwaliteitsimpuls’ en een 'landmark' voor het centrum zijn. Bovendien voorziet het appartementencomplex in een behoefte, aldus het college. In het gebouw komen acht luxe seniorenwoningen en een deels verdiepte parkeergarage met tien parkeerplekken voor de bewoners.

Drie bewoners van de Strandweg en de Rede vinden vier bouwlagen echter nog steeds te hoog. Ze vrezen verlies van zon- en daglicht in hun woningen en buitenruimtes door schaduwwerking van het ‘kolossale’ gebouw. Ook zou hun privacy in het geding zijn door permanente inkijk vanuit de woontoren.

Verhuurder notariskantoor verzet zich ook

Daarnaast zijn ze beducht voor nog meer verkeersdrukte en parkeerproblemen. Om die reden verzette ook de verhuurder van een naastgelegen notariskantoor zich in de rechtszaal tegen de bouwvergunning. Op papier blijven er genoeg openbare parkeerplekken, maar hij vreest dat er in de praktijk straks geen parkeerplekken meer vrij zijn voor bezoekers van het notariskantoor. De vrees is dat deze plekken langdurig bezet worden door de senioren uit de woontoren en hun bezoek.

De bezwaarmakers verwijten de gemeente dat er - ondanks een petitie - niet naar de bezwaren uit de buurt is geluisterd en de besluitvorming ondoorzichtig was. "Er had zoveel anders kunnen komen. Waarom uitgerekend dit?", vroeg een bewoonster van de Rede zich in de rechtszaal af. "Luister nou eens naar de mensen die er omheen wonen." Volgens de vrouw is er in Zeewolde meer behoefte aan starterswoningen dan aan dure appartementen.

'Ons best gedaan'

De projectontwikkelaar, zijn architect en de gemeente Zeewolde betwistten in de rechtszaal dat ze geen oog en oor hadden voor de bezwaren uit de buurt. Daar was weldegelijk steeds 'zorgvuldig' naar gekeken, benadrukten ze. Dat heeft volgens hen ook geleid tot aanpassingen, zoals het schrappen van de vijfde verdieping met penthouse. Ook is afgezien van een rij gevelramen om tegemoet te komen aan de zorgen van een bewoonster van de Strandweg over inkijk. "We hebben echt ons best gedaan", aldus de projectontwikkelaar.

Zijn architect verwees bovendien naar een door hem uitgevoerde 'bezonningsstudie', waaruit bleek dat het verlies van zonlicht door schaduwwerking voor de woningen aan de Rede beperkt bleef tot nog geen uur per dag in de periode van medio februari tot medio maart. De bewoonster van de Rede noemde dat onderzoek echter 'discutabel'. "Ik zeg, ik heb minder zon", bleef ze bij haar standpunt.

Volgens de architect pakt het huidige bouwplan zelfs beter uit voor de omwonenden dan bouwen conform het bestemmingsplan. Dat staat de bouw van winkelruimte op de begane grond en tien appartementen toe. "Ook een lager pand zal niet tot minder woningen leiden", aldus de man.

De rechtbank doet naar verwachting binnen zes weken uitspraak.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie