Zeewolde

Onthulling Vliegersmonument, een dag om niet te vergeten

Bevrijdingsdag kreeg dit jaar in Zeewolde een speciale lading door het programma dat in de Verbeelding plaats vond.

Onthulling Vliegersmonument, een dag om niet te vergeten

Het programma startte op tijd met de komst van het vrijheidsvuur wat Zeewolde Atletiek in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Zeewolde heeft gelopen. Dit jaar brachten zij dit naar de Verbeelding waar een besloten programma plaats vond rondom de onthulling van het Vliegersmonument. Hier werd het vuur overgedragen aan burgemeester Gorter die bij de Verbeelding de vlam voor de vrijheid.

Stichting Ongeland en B17 Crazy Horse

Vervolgens gingen genodigden naar binnen op uitnodiging van mevrouw Astrid Doppert, voorzitter Stichting Ongeland en de heer Cees Steijger, initiatiefnemer van het Vliegersmonument en tevens auteur van zijn boek B-17 Crazy Horse. Tijdens deze bijeenkomst werd er uitleg gegeven over de markeringspalen die in samenwerking met de Stichting Ongeland zijn geplaatst op de locaties waar vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog boven water zijn gekomen bij het droogvallen van het “nieuwe land”. Voor zover bekend zijn er in Zeewolde vier vliegtuigen geborgen. Cees Steijger, inwoner van Zeewolde heeft veel tijd aan onderzoek hiernaar besteed.

Ook zijn boek, over een van de vliegtuigen “B-17 Crazy Horse” werd vandaag gepresenteerd. heeft hij ook initiatief genomen om een vliegersmonument in Zeewolde neer te zetten. “Opdat wij niet vergeten” welke mensen er voor onze vrijheid hebben gestreden. De dochter van de inmiddels overleden sergeant Henry Reamer en familie van de omgekomen luitenant Leonard Werner waren uit Amerika overgekomen om bij de bijeenkomst aanwezig te kunnen zijn.

Leerlingen Levant droegen gedicht voor

Ook leerlingen van de Levant zijn betrokken in het programma. Sterre Koppel, Esmée van der Put, Anna Rodenburg, Hasse Tepper en Casper van Esch droegen een gedicht voor. Dit was een samenwerking tussen de vakken Geschiedenis en Engels voor alle derde klassers. Het project werd gecoördineerd door Cor van Kuijeren en Zelda Maclear.

Na een indrukwekkend programma met presentaties en toespraken begaven de genodigden zich naar buiten om daar het schitterende vliegersmonument te onthullen. Dit monument kon tot stand komen door betrokken ondernemers, zoals Bureau Maris en Bevri Banden.

Catalina vliegt over

Na deze onthulling vertrokken de genodigden met een bus naar de locatie van de neergestorte vliegtuig B-17 waar de dochter van sergeant Raemer een handeling verrichtte bij de markeringspaal. Daarna gingen ze door naar de locatie waar het vliegtuig van luitenant Werner is neergestort waar vervolgens zijn familie een handeling verrichtte. Vlak na deze handeling kwam de Catalina over Zeewolde vliegen. Iets later dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. De vlucht was onderdeel van een afscheidsvlucht van de Catalina. De organisatie achter het toestel heeft een route uitgestippeld langs locaties die door de Tweede Wereldoorlog een bijzondere betekenis hebben gekregen. De vliegroute kwam ook over Zeewolde.

Tot slot werd er in het gemeentehuis nog een expositie onthuld wat een einde bracht aan het programma.

Op onze Facebookpagina vindt u een fotoreportage van Hanneke Barendregt

Advertentie