Loading...

Ook de Molenwijk voorzien van een AED
Ook de Molenwijk voorzien van een AED

De Molenbuurt, de wijk achter de Dekamarkt, is sinds 4 mei ook uitgerust met een zogenaamde AED, een automatische externe defibrillator. Zo een apparaat, waarvan dit nu de 32ste is in Zeewolde, kan worden ingezet bij hartfalen. Het is alweer ruim twee jaar geleden dat door giften van de burgerij van Zeewolde een compleet dekkend netwerk kon worden opgezet van AED’s die 24/7 bereikbaar zijn, en in dat netwerk is nu dus ook de Molenbuurt opgenomen.

“Een aantal maanden geleden keken wij, Stichting BuurtAED Zeewolde, uit naar een goede locatie voor een buurtAED in deze prachtige nieuwe wijk. Al gauw kwamen wij uit bij Jeroen en Petra van der Cingel, want zij hadden hier een prachtig huis gekocht en op een goede plek binnen deze wijk. De familie van der Cingel is goed bekend met de buurtAED’s en zijn net als veel Zeewoldenaren trots dat we dit zo goed doen in Nederland. Toen wij ze dus vroegen of zij de nieuwe beheerders wilden worden van een buurtAED, hoefden zij niet lang na te denken, het antwoord was volmondig ja!” Zo vertelt Germa van der Wel.

Om dit te financieren wilde zij een crowdfunding actie op zetten. Echter was een telefoontje naar de bouwer van het huis al voldoende. Zo werd deze nieuwe AED aan de Stichting BuurtAED Zeewolde geschonken door bouwer Hoornstra Bouw B.V.

Germa van der Wel, voorzitter van de stichting toonde zich met dit geschenk heel verheugd. Ze benadrukte het belang van een goed netwerk van AED’s en natuurlijk ook de beschikbaarheid van vrijwilligers die deze apparatuur kunnen bedienen en daarvoor ook via een app opgeroepen kunnen worden. Deze vrijwilligers worden getraind door de lokale EHBO-vereniging. Dat zijn niet uitsluitend leden van deze vereniging.

Yvonne Overbeek van Hoornstra Bouw B.V. vertelde over de achterliggende gedachten bij deze schenking. Jurgen van het Erve van dezelfde firma vertelde daarbij nog wat het beleid van het bedrijf is. Als regel wordt gevraagd hoe een bijdrage kan worden geleverd aan zo’n nieuwe woonwijk. Soms is dat met een buurt BBQ, maar deze keer was duidelijk dat een AED een veel betere bijdrage was aan deze gemeenschap. Terzijde vermeldde hij dat daarnaast ook nog schenkingen worden gedaan aan Kika.

Kindersleutel

De Stichting BuurtAED Zeewolde heeft dankzij donaties van basischool de Toermalijn en Lionclub Zeewolde bij alle buurtAED’s kindersleutels kunnen plaatsen. Ook bij deze buurtAED is een kindersleutel toegevoegd. Dit is een soort chip die in de AED kan worden geschoven als deze bij een kind tot 8 jaar en tot 25 kilo wordt gebruikt. Indien niet aanwezig, kan de apparatuur ook gewoon ingezet worden, maar de sleutel zorgt ervoor dat de energie van de schok van de AED bij de reanimatie van een kind omlaag wordt gebracht. Uiteraard werd de aanwezigen getoond hoe dat in zijn werk gaat.

Zeewolde Hartveilig houden

Nu deze nieuwe buurt ook hartveilig is, kan Stichting BuurtAED Zeewolde zich focussen op het inzamelen van geld voor het verlengen van de onderhoudscontracten van de andere 31 AED’s. Op het moment van schrijven hebben zij al ruim 4.000 euro bij elkaar. Dit moet 16.000 euro worden. De stichting vraagt dan ook aan u om uw steentje bij te dragen zodat we straks de volgende vijf jaar ook verzekerd te zijn van werkende buurtAED’s. Meer informatie over de stichting is te vinden op buurtaedzeewolde.nl/doneren

Op de foto van links naar rechts: Jurgen van het Erve en Yvette van Overbeek-Hoornstra van Hoornstra Bouw, Petra van der Cingel de beheerder van nieuwe buurtAED en Germa van der Wel van Stichting BuurtAED Zeewolde