Zeewolde

Ook Zeewolde bij Code Rood op Malieveld

Zoals zoveel ondernemers krijgt ook de evenementenbranche harde klappen van de voortdurende Corona crisis. Ook familiebedrijf Holland Reklame & Standbouw opgericht door de ouders van Tessa en Jeffrey de Leeuw in 1982 is onderdeel van deze evenementenbranche. Tessa en Jeffrey namen het bedrijf vorig jaar over. “Onze branche werd als eerste gesloten, nog voordat de Horecagelegenheden en Verzorgende sectoren (kappers, schoonheidsspecialisten, enz) op slot gingen. Zoals het er nu naar uit ziet gaan wij als laatste pas weer aan de slag.

Ook Zeewolde bij Code Rood op Malieveld

Tijdens de afrondingsfase van een groot project in Barcelona midden februari, is de branche tot stilstand gekomen. Vanaf dat moment werd in een sneltreinvaart het ene na het andere (binnen en buitenlandse) project geannuleerd. Wat daarna volgde voor onze corebusiness waren slechts druppels op een gloeiende plaat zoals tijdelijke nood accommodaties en uitbreidingen van horecavoorzieningen voor de particuliere en zakelijke markt.” aldus  Tessa de Leeuw

In deze bizarre tijden hebben het Eventplatform en brancheverenigingen handen ineen gestoken. Er wordt ondertussen getest met Fieldlabs, overlegd met de overheid, event professionals en gemeenten. Dinsdag 25 augustus 2020 was er een symbolische actie op touw gezet.

De event professionals en haar brancheverenigingen zijn het namelijk stellig over 1 ding eens: Zij gaan niet protesteren en demonstreren met de hele poppenkast erbij. Deze branche zal niet in een korte tijd als alle restricties zijn opgeheven op kunnen starten. Extra steun zorgt ervoor dat we een langere adem krijgen om de branche weer volledig aan de gang te krijgen.

Begin augustus kwam dan ook de oproep bij Holland Reclame en Standbouw binnen mee te doen aan de actie ‘Code Rood voor de Evenementenbranche’. De creatieve actie is bedoeld als sympathieke vraag om aandacht voor onze branche en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het tekenen van een petitie
  • Code Rood op het Malieveld Den Haag
  • Night of Live

Het doel deze dag: Voorkomen van een massale golf van faillissementen en dat daarmee tienduizenden banen op de tocht komen te staan. Middels een menselijke kettingreactie, symbolisch laten zien dat duizenden banen op de tocht staan. Duidelijk wat het betekent als de eventwereld omvalt.


Het verslag van Tessa van 25 augustus

“Om 12.15 uur heb ik met mijn collega van de sales (Peter) uit Den Bosch afgesproken op de parkeerplaats bij de Expo Houten, ik kom vanuit Zeewolde. We gaan carpoolen naar Den Haag. Een stuk gezelliger ook zo samen te reizen. Het is geen prettig weer vandaag. Het waait en regent, past wel weer bij de stelling van vandaag ‘het water staat ons aan de lippen’.

We komen rond 13.15 uur aan in Den Haag en parkeren in de ondergrondse parkeergarage onder het Malieveld. Vanuit hier lopen we het afgezette georganiseerde terrein op.

Middels een eerdere briefing hebben we alle informatie ontvangen voor vandaag. Van parkeren, tot kledingvoorschrift, programma en de spelregels. We mogen pas om 14.00 uur het officieel ingerichte terrein op voor de actie. Dus nog even wachten opgepaste afstand bij de ingang. Wel kunnen we alvast een rood tasje ophalen met benodigdheden voor vandaag (T-shirt, mondkapje, paraplu) uiteraard alles in het rood. Op het T-shirt staat aan de voorkant CODE ROOD en op de rug Life is beautifull. Ik trek deze mooi over mijn jas aan. Poncho en paraplu erbij en wachten maar. Het terrein is duidelijk afgezet, looppaden zijn goed aangegeven en de vakken ingedeeld. Ja, dat kunnen wij wel! Beter dan een Gamma of Ikea, zo frustrerend dat zij wel mogen en wij niet!  We zwaaien wat naar bekenden en kletsen wat op de 1,5m. Er staat politie, EHBO, beveiliging.

Om 14.00 uur mogen wij het terrein op en worden we naar de vakken geleid die het woord HELP vormen. Iedere 1,5m staat een bamboestok in de grond gedrukt. Bij elke bamboestok komt iemand te staan. Volgens het protocol moeten we bij de stok blijven staan de aankomende 2 uur volgens het programma.

Om 14.15 uur krijgen we een extra instructie. Er wordt ons verteld hoe we moeten vallen, de spelregels worden nog een keer herhaald. Rond 14.30 uur start de generale repetitie. We oefenen het om ons te laten vallen (grappig in het natte gras) en er worden persfoto’s gemaakt.

Om 15.00 uur start het officiële programma (het is gestopt met regenen!), vanaf het podium komen diverse sprekers aan bod:

Riemer Rijpkema van de CLC Vecta, Arjen Lemstra en Joris, Rob Langendijk van Wijnspijs,  Dirk Prijs van het Genootschap voor Eventmanagers, Henk Kroneberg, Pieter Bas Boertje IDEA, een tiental korte verhalen van diverse ondernemers uit de Event Wereld en mensen die ondertussen hun baan zijn verloren. Na het gezamelijke aftellen van 10 naar 0 iets voor 16.00 uur laten we ons vallen op de grond om zo symbolisch de noodklok te luiden.

De laatste persoon die omvalt biedt Jacco Vonhof MKB NL en Thierry Aartsen Tweede Kamerlid VVD een petitie aan met 13.361 handtekeningen aan voor extra steun in de evenementenbranche. Thierry Aartsen laat weten ons niet te laten vallen.  Hierna verlaten we allen weer per vak het terrein. Kaartje halen bij de automaat om de garage uit te kunnen rijden en op weg naar de parkeerplaats van de Expo Houten. Mijn collega Peter gaat naar huis, ik rij met een tussenstop thuis terug naar de zaak. 

Night Of Live

Maandagavond hadden we een soort van generale repetitie om te testen of alle lampen goed staan. Vandaag zijn we dus een stuk sneller klaar. Mijn collega Hendrik heeft de laatste filters geplaatst in de lampen en de opstellingen zijn na het regenen weer neergezet.

De lampen staan opgesteld, de stroom is aangesloten nu wachten tot het donker wordt. Er komen wat collega’s langs van kantoor, de binnen- en buitendienst die benieuwd zijn naar het rode licht en het Malieveld vandaag. Ondertussen komen we steeds meer beelden en persberichten tegen van onze symbolische actie op (social) media.

Opvallend stukje uit een persbericht: Ruim 600 mensen die op de grond gaan liggen om aandacht te vragen, toont wel aan hoe hoog de nood is in de branche. Het is belangrijk dat ze gezien worden. We laten jullie niet vallen’, aldus Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid voor de VVD. Thierry Aartsen: ‘Deze actie is een voorbeeld van een tot in de puntjes geregeld evenement. De branche laat hiermee zien dat dit binnen de 1,5 meter goed georganiseerd kan worden.’ Zo beaamt ook de aanwezige politie, die de organisatie liet weten verbaasd te zijn over hoe goed de deelnemers afstand hielden en de richtlijnen volgden.

Een bevriende Boer komt ondertussen aan met zijn drone. Hij zal vanuit de lucht wat filmpjes en foto’s maken die wel later kunnen gebruiken social media.

Ons pand komt meerdere malen voorbij tijdens de Live stream van Night of Live. We delen alles nog even via Social Media, uploaden de foto’s en drinken nog wat buiten op gepaste afstand met zijn allen.

Tegen 0.00 uur ruimen we de boel weer op. Het einde van een toch wel geslaagde gezellige dag in een bizarre tijd. “

 

Advertentie