Opnieuw 28 jaar cel en tbs voor Michael P. in zaak-Anne Faber

Michael P (NOS)

Het gerechtshof in Arnhem heeft Michael P. in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs voor het doden, verkrachten en ontvoeren van de Utrechtse Anne Faber, dat meldt de NOS.
De straf is gelijk aan de veroordeling van een jaar geleden. Toen kreeg P. 28 jaar cel en tbs opgelegd. Het Openbaar Ministerie kwam in hoger beroep op dezelfde strafeis uit.

Net als de rechtbank eist ook het hof dat P. schadevergoeding betaalt aan de nabestaanden van Faber.

De rechter verweet P. "kil en berekenend handelen" in een vergrijp dat een "enorme impact heeft op de nabestaanden". Ze zei dat P. zijn eigen gedachten en gevoelens voorop plaatst en zich niet bekommert om gevoelens van anderen. Het hof achtte bewezen dat P. licht verminderd toerekeningsvatbaar is.
Michael P. heeft toegegeven dat hij Faber (25) eind september 2017 in de bossen bij Soest heeft verkracht en gedood, maar ontkent dat dit volgens een vooropgezet plan zou zijn gebeurd. P. was toen al veroordeeld voor de verkrachting van twee tienermeisjes en zat in een kliniek in Den Dolder ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving.

Hij ging in beroep tegen zijn veroordeling omdat die "vele malen hoger" zou zijn dan in vergelijkbare strafzaken. Ook klaagde hij over partijdigheid van de rechters en de harde, in zijn woorden onrechtmatige, handelwijze van de politie bij zijn arrestatie. Tijdens de behandeling van het hoger beroep betuigde P. zijn "oprechte spijt" over het gebeurde.

De nabestaanden van Faber hebben steeds gezegd dat de 29-jarige P. niet meer vrij mag komen. Het Openbaar Ministerie eiste geen levenslang tegen P., om te voorkomen dat hij na 25 jaar zonder behandeling vrij zou komen.

(Bron en foto: NOS.NL

Advertentie