Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Het project is ontwikkeld om te voorkomen dat die gezinnen mogelijk in de problemen komen. Volgens het college kan het project helpen ter voorkoming van de inzet van zwaardere hulp (in het ergste geval een uithuisplaatsing).
Kinderen die even kind kunnen zijn
‘Opvoeden doen we samen’ blijkt geen loze kreet. Nienke Pleket, coördinator Buurtgezinnen Zeewolde, vertelde tijdens de beeldvormende raadsvergadering van 8 mei dat er in Zeewolde het eerste jaar 14 koppelingen zijn gemaakt, goed voor ondersteuning aan 17 kinderen uit 11 gezinnen. In sommige gevallen ging het om één kind, maar soms ook om een tweeling die bewust op twee verschillende steungezinnen werd afgestemd — omdat de kinderen hele andere behoeften hebben.
Een moeder die onverwachts een week in het ziekenhuis belandde, kon dankzij een steungezin daar haar kinderen onderbrengen. Een ander gezin kreeg wat lucht doordat hun dochter met autisme terecht kan bij mensen met kennis van zaken. “Dat meisje kan helemaal zichzelf zijn bij het steungezin,” aldus Pleket.
Van hulp naar vriendschap
Het verhaal van Anna en Lynn tijdens de raadsbijeenkomst gaf het initiatief een gezicht. Anna meldde zich aan toen de combinatie van werk, een man met lichamelijke en psychische klachten en twee jonge kinderen te zwaar werd. “Ik werk in het sociaal domein in Lelystad en adviseer mensen daar vaak om Buurtgezinnen in te schakelen,” vertelde ze. “Maar zelf deed ik het niet, tot ik dacht: waarom eigenlijk niet?”
Lynn keek op Facebook en zag toevallig de advertentie van Quinn, het zoontje van Anna. Ze had samen met haar man al vaak nagedacht over het bieden van pleegzorg, maar dat leek haar te veel voor haar jonge dochter Linde. Toen ze het profiel van Quinn lazen, wisten ze het meteen. Binnen een half uur hadden ze zich aangemeld. Nu passen Lynn en haar man wekelijks op Quinn, die niet alleen een speelmaatje is geworden voor haar dochter Linde, maar ook een sparringpartner. “Iemand waarmee ze ruzie leert maken en toch een beetje het gevoel van een broertje of zusje thuis geeft,” zei Lynn.
Effect op de samenleving
Het project levert ook financieel voordeel op: gemiddeld zo’n € 14.650 per koppeling over twee jaar, door het voorkomen van zwaardere vormen van jeugdhulp zoals logeeropvang of een zorgboerderij. Verder creëert het sociale netwerken die blijven bestaan.
In Zeewolde is het project duidelijk geland. “Mensen kennen ons inmiddels,” zei Pleket. Of het nou op de scouting is, bij de sportclub of zelfs op de Lego-beurs — overal probeert ze ouders te bereiken. “Overal waar ouders komen, daar probeer ik binnen te komen. Om zowel de steunouders als de vraagouders te vinden en gewoon bekendheid te krijgen voor Buurtgezinnen.”
De gemeenteraad wordt gevraagd om in te stemmen met de structurele voortzetting van het project vanaf 2026, inclusief een jaarlijks budget van €68.400 en – zoals gezegd - een uitbreiding van het aantal steungezinnen naar 16 tot 20 trajecten per jaar. Tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering van 15 mei bleek dat het project inmiddels op brede steun uit de raad kan rekenen.
Verschillende fracties prezen de maatschappelijke meerwaarde en preventieve kracht van Buurtgezinnen. Daarbij werd het belang onderstreept van persoonlijke verhalen, naast cijfers en rapporten. “Een pracht van een project,” aldus CDA-fractievoorzitter Bouwe van der Weide. “Gewoon doen, hamerstuk zou ik zeggen.” De raad besloot het voorstel dan ook zonder verdere discussie door te schuiven naar de besluitvormende vergadering van 5 juni, waar het als hamerstuk op de agenda staat.