Maar ik ben inmiddels zelf naar Harderwijk en Ermelo gegaan. Ik heb het gezien en het ziet er daar mooi uit.”
Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gerard den Bakker steunt de verbouwing van harte: “We zijn voor omdat we met deze verbouwing meerdere doelen tegelijk kunnen bereiken.” Volgens hem biedt de verbouwing ook voordelen als het gaat om goed werkgeverschap, verduurzaming, benutting van de brandweerkazerne en het behouden en aantrekken van personeel. Volgens hem moet het een plek zijn waar je je welkom voelt of je nu komt voor een paspoort, een gesprek of een vraag aan de gemeente. “Zo bouwen we aan een overheid die dichter bij de mensen staat”, aldus Den Bakker.
Fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde onderstreepte de noodzaak van de verbouwing. Het gebouw voldoet niet aan de ARBO-eisen, waarmee het geen gezonde en veilige werkplek is. “Het is onverantwoord en onhoudbaar. Het gemeentehuis verbouwen is geen luxe maar een noodzaak.” Hij benadrukte dat de buitenkant van het gebouw in samenwerking met de erven van architect Quist grotendeels in stand moet blijven: “We kunnen het gebouw moderniseren zonder de ziel ervan te verliezen.” Zonneveld gaf ook aan dat sloop en nieuwbouw op dezelfde plek, of de bouw van woningen, geen opties zijn omdat de buitenkant monumentaal is en het waterschap geen toestemming geeft voor nieuwbouw. Volgens Zonneveld is verbouwing daarom de enige logische keuze.
VVD nog niet overtuigd
Fractievoorzitter Hans de Groot van de VVD is minder enthousiast over de verbouwingsplannen en gaf aan dat zijn fractie nog niet tot een definitief oordeel is gekomen: “Wij zijn zeker nog niet overtuigd van nut en noodzaak van deze operatie.” De VVD wacht nog op verdere beantwoording van technische vragen en extra onderbouwing. De Groot gaf aan dat de liberalen pas een definitief standpunt innemen bij de besluitvormende raadsvergadering van 5 juni.
Een kort debat ontstond toen Zonneveld De Groot vroeg waarom de VVD eerder tegen een motie over studieplekken stemde, maar nu wel open lijkt te staan voor het plan als geheel. De Groot legde uit dat de VVD vooralsnog tegen het verbouwingsplan is, maar haar definitieve oordeel pas in de besluitvormende vergadering zal geven. Hij wil eerst alle informatie goed bestuderen en wegen en in de fractie bespreken: “We zijn niet aan het twijfelen, want de gegevens die ik nu heb en die wij nu hebben besproken, ja, daar denken wij nog steeds van dat het geen goed idee is om die verbouwing op deze manier te doen. Maar dat kan veranderen.”
Bibliotheek en studieplekken
De combinatie van bibliotheek en gemeentehuis werd door meerdere partijen omarmd. Fractievoorzitter Henk Parisius van Zeewolde Liberaal noemde de plannen “erg leuk” en gaf aan meerdere gemeentehuizen te hebben bekeken en bezocht: “Ik vond Deventer ook heel interessant. Daar hebben ze namelijk ook een bibliotheek, maar ook allerlei andere mogelijkheden, spreekgedeeltes, een plein in het midden waar iedereen kan studeren.”
Op een vraag van Zonneveld over de studieplekken antwoordde wethouder Scheffer dat tijdens de verbouwing bouwkundige voorzieningen worden voorbereid om mogelijk op termijn ook buiten reguliere openingstijden toegang tot studieplekken mogelijk te maken. Scheffer zei dat in de toekomst mogelijk sprake kan zijn van een 24x7 openstelling. Wel zijn daar extra investeringen voor nodig: “Op basis van de ervaring in Harderwijk schatten wij dat deze kosten momenteel op ongeveer 140.000 euro exclusief btw zullen uitkomen.”
De gemeenteraad hakt tijdens de raadsvergadering van 5 juni definitief een knoop door over het voorstel. Als de gemeenteraad instemt met de plannen, start de verbouwing naar verwachting begin 2027. Oplevering is voorzien in het tweede kwartaal van 2028.