Zeewolde

Politie Zeewolde start campagne na forse toename woninginbraken

Er werd vorig jaar 27 keer ingebroken in Zeewolde. Dat is flink meer dan het jaar daarvoor, toen er 5 inbraken plaats vonden. Politie Zeewolde tast nog in het duister over een mogelijke oorzaak, maar start een campagne om mensen te wijzen op de risico's. Daarbij gaat de politie ver: agenten zullen achtertuinen inlopen om te kijken of ze iemands woning in kunnen komen, om zo mensen bewust te maken van het gevaar.

“Tijdens onze vakantie hebben ze de deur opengebroken”, vertelt een bewoonster bij wie in oktober is ingebroken. De bewoonster wil anoniem blijven omdat ze niet te koop wil lopen met de inbraak. Het lukte de inbrekers om haar woning binnen te komen door een zijdeur te forceren.

De bewoonster is in een chaos thuisgekomen van de vakantie. “Ze hebben een gedeelte van het huis helemaal overhoop gegooid. Maar mogelijk zijn ze gestoord, want ze hebben niks gestolen.”

“Ik ben niet echt geschrokken, maar vooral blij dat ik er zelf niet bij was", anonieme bewoonster

Afgelopen najaar is het overgrote deel van de inbraken gepleegd. In oktober kwamen inbrekers bij 6 huizen binnen en in november werd er zelfs 11 keer ingebroken. Daarmee vonden er alleen al in deze twee maanden meer dan drie keer zo veel inbraken plaats dan in 2020. Het aantal inbraken in oktober en november vorig jaar is ook gelijk aan het totale aantal in 2019 toen er 17 keer werd ingebroken. Het is voor de politie nog een raadsel wie de inbraken vorig jaar heeft gepleegd.

Campagne gestart
Vanwege het grote aantal inbraken is de politie Zeewolde vorige week een speciale campagne voor 2022 gestart om het inbrekers lastiger te maken. Als onderdeel daarvan zullen agenten de komende twee maanden in de avond- en nachturen onverwachts langsgaan bij huizen om te onderzoeken hoe makkelijk er ingebroken kan worden. “We lopen ook echt daadwerkelijk de achtertuin in en kijken hoe ver we kunnen komen”, vertelt Rolf Geukens van politie Zeewolde. “We gaan in die zin ver. Maar echt puur om mensen er bewust van te maken dat het ook iemand anders kan zijn”. Bewoners krijgen een folder met daarop de tips van de politie.

“Het kan zelfs zijn dat collega’s even aan de achterdeur voelen en kijken of je wellicht een stap in huis kan zetten” - Rolf Geukens, politie Zeewolde

Volgens Geukens komt de politie tot nu toe vooral open schuttingdeuren tegen en woningen die niet verlicht zijn terwijl de bewoners afwezig zijn. “En heel vaak kunnen we dan door de woningen heen kijken en hebben we zicht op dure spullen”. Zijn tip: “Zet die spullen niet in direct zicht van het raam of doe de gordijnen dicht als je er niet bent.”

Alarmsysteem
De bewoonster bij wie vorig jaar is ingebroken neemt nu het zekere voor het onzekere.”Wij gaan nu extra maatregelen nemen als we weg zijn, zoals een alarmsysteem.”

Advertentie