Zeewolde

Politieke vragen over fout MeerInzicht

Vier politieke partijen hebben het college van Zeewolde vragen gesteld naar aanleiding van de fout van MeerInzicht. 158 personen in de gemeenten Zeewolde, Harderwijk en Ermelo blijken een tegemoetkoming energiekosten van € 800,- overgemaakt te hebben gekregen zonder dat zij daar recht op hebben.

De fout ontstond doordat meerdere mensen die op één adres wonen en één huishouden vormen een brief hebben gekregen, waarin de betaling werd aangekondigd. "Dat was niet de bedoeling, omdat de tegemoetkoming daardoor dubbel is uitbetaald. We vinden het vervelend dat het misging", schrijven de gemeenten.

Politieke vragen over fout MeerInzicht

Mensen die te veel geld kregen, zijn afgelopen woensdag, toen de uitbetaling plaatsvond, direct gebeld door de gemeenten met excuses en uitleg. De inwoners moeten het te veel uitgekeerde geld terugbetalen. Voor minima bij wie terugbetaling tot problemen leidt, zoeken de gemeenten samen met de betrokkene naar een oplossing.

“Om dit te repareren belt MeerInzicht deze inwoners nu op met de mededeling dat het geld terugbetaald moet worden”, is de fractieleden van Actief Zeewolde, CDA Zeewolde, VVD Zeewolde en D66 Zeewolde ter ore gekomen. “Bij mensen met een laag inkomen kan dit leiden tot financiële problemen, omdat zij de bijdrage al gebruikt kunnen hebben om bijvoorbeeld een achterstallige rekening te betalen.”

De fracties hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college:
1. Hoe groot is de groep inwoners in Zeewolde waarbij de tegemoetkoming onterecht zou zijn overgemaakt.
2. Welk aandeel van deze groep heeft een bijstandsuitkering?
3. Hoe gaat MeerInzicht zich opstellen tegenover inwoners die deze tegemoetkoming niet makkelijk meer kan terugbetalen?
4. Wat is de oorzaak van de gemaakte fout?
5. Wat gaat MeerInzicht doen om herhaling van een dergelijke fout te voorkomen?
6. Moeten inwoners gedupeerd worden door fouten van MeerInzicht?

Advertentie