Zeewolde

Raadsinformatieavond datacenter toch geheim

De raadsinformatieavond donderdag over het datacenter zou eerst openbaar zijn, maar is nu toch niet te volgen voor inwoners van Zeewolde. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie hebben gisteren besloten dat de bijeenkomst geheim wordt omdat er over geheime stukken gesproken wordt. Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de plotselinge wijziging.

Tot gisteren was de raadsinformatieavond nog als openbaar ingepland. Op de website van de gemeente Zeewolde stond dat nieuwe raadsleden up-to-date gebracht zouden worden over de mogelijke komst van het datacenter. Het zou juist niet gaan over geheime stukken: “Het gaat niet over zaken waar geheimhouding voor geldt, de anterieure overeenkomst en welke (juridische) mogelijkheden er nu zijn voor het vervolg”, stond er. Leefbaar Zeewolde zegt nu dat dit gebaseerd zou zijn op een misverstand toen hier vorige week toe werd besloten door de fracties.

Raadsinformatieavond datacenter toch geheim
gemeenteraad zeewolde

Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde zegt dat de bijeenkomst geheim wordt omdat de partij het juist wel wil hebben over het tegenhouden van het datacenter van Meta: “Wij wilden heel graag weten welke juridische mogelijkheden er allemaal zijn om iets tegen het datacenter te doen. Nu blijkt dat de juridische context daarvan helaas nog geheim is. Dus dat deel moeten we nog geheim doen.”

Kritiek
Actief Zeewolde en VVD Zeewolde hebben gisteravond in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep van Zeewolde kritiek geuit op het geheim maken van de bijeenkomst. Beide geven aan dat de plotselinge wijziging voor hun als een verrassing kwam: “Het was geen misverstand, we hebben met elkaar afgesproken dat dit een openbare informatiebijeenkomst gaat worden”, zegt Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde. “Betekent dit dat beide fracties iets willen laten horen wat niet naar buiten mag komen? Dat is mijn interpretatie, maar ik kan mij voorstellen dat inwoners dat zich ook afvragen. Valt er wat te verbergen?”

"Juist voor de beeldvorming is dit niet zo’n fraaie zet. Juist van fracties die in hun verkiezingsprogramma steeds riepen: “Wij zijn transparant en open" - Yvonne van Bruggen, Actief Zeewolde

Van Bruggen vraagt zich ook af waarom er niet voor is gekozen om aan het einde van de bijeenkomst het deel over de geheime stukken in het geheim te doen. “Dat is de juiste volgorde”. Volgens Prins kan dat niet omdat het overgrote deel van het overleg nu over de geheime stukken gaat. Nieuwe raadsleden worden nog wel bijgepraat, maar dat zal volgens haar niet veel tijd in beslag nemen en gebeurt daarom ook in het geheim.

Hieronder is het gesprek met Yvonne van Bruggen en Angela Huckriede in Zeewolde Kiest. Vanaf minuut 9 gaat het over de raadsbijeenkomst

 

Advertentie