Zeewolde

Rat opnieuw oorzaak van stroomstoring

De stroomstoring afgelopen weekend (1 op 2 februari) in Zeewolde en delen van Flevoland, blijkt opnieuw veroorzaakt te zijn door een rat. Dat meldt Liander op haar website.

In de nacht van zaterdag op zondag ontstond rond 01.00 uur een stroomstoring in een elektriciteitsverdeelstation in Zeewolde en kwamen ruim 9.000 klanten zonder elektriciteit te zitten. De energievoorziening kon na iets meer dan twee uur worden hersteld door de reserve-installaties in gebruik te nemen. Bij nadere inspectie op het onderstation in Zeewolde werd een rat in een schakelinstallatie gevonden. Het dier had daar kortsluiting veroorzaakt.

Elektriciteits verdeelstation
Het is de tweede keer in korte tijd dat een rat kortsluiting veroorzaakt. Op zaterdagochtend 11 januari vond een soortgelijke stroomstoring plaats in de regio.

Dieren die stroomstoringen veroorzaken komen wel eens vaker voor. Dieren als marters of muizen kruipen in laagspanningskastjes. Zo kunnen ze lokale energie-onderbrekingen veroorzaken. Ook vogels die in buiteninstallaties terecht komen, kunnen soms een storing veroorzaken.

Liander heeft na het eerste incident al maatregelen genomen om de toegang voor dieren te bemoeilijken. Een gespecialiseerd bedrijf voerde inspecties uit. Openingen werden nagelopen en daar waar nodig gedicht. Daarnaast zijn vallen en gifdozen ingezet om het ongedierte te bestrijden. Woensdagochtend  heeft opnieuw een controle plaatsgevonden. De vallen zijn leeggemaakt en nieuwe zijn gezet. Ook zijn er extra gifdozen geplaatst. Met deze maatregelen hoopt Liander dat klanten in Zeewolde van een ongestoorde energievoorziening kunnen blijven genieten en storingen in de toekomst te voorkomen.

(Bron: www.liander.nl/nieuws)
Advertentie