Zeewolde

Rechtbank tikt Zeewolde op de vingers over naaktstrand

De gemeente Zeewolde is op de vingers getikt door rechtbank Midden-Nederland over het aanwijzen van het Laakse Strand als 'enige' naaktstrand van Zeewolde. De gemeenteraad is onbevoegd om dat besluit te nemen. Daarom beslist de rechtbank dat het Laakse Strand geschikt is voor naaktrecreatie, zonder de toevoeging dat dit de enige plek is.

De gemeente besloot eind 2020 dat naaktwandelen in de natuur in Zeewolde alleen nog is toegestaan bij het Laakse Strand, en nergens anders. Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter konden naaktrecreanten met dit verbod een boete krijgen als ze bloot door het Horsterwold of het Hulkesteinse Bos zouden lopen.

Rechtbank tikt Zeewolde op de vingers over naaktstrand

Naturisten Federatie Nederland Open en Bloot (NFN) maakte bezwaar bij de gemeente, maar dit werd niet-ontvankelijk verklaard. De federatie stapte daarop naar de rechter.

De rechtbank heeft eerst naar de bezwaarprocedure gekeken en concludeert dat die niet goed is verlopen. NFN maakte bezwaar op een beslissing van de gemeenteraad, maar die werd vervolgens behandeld door het college van burgemeester en wethouders. Die waren daar volgens de rechtbank niet toe bevoegd.

Daarnaast kan een gemeenteraad een plaats aanwijzen die geschikt is voor naaktrecreatie, maar niet zeggen dat andere locaties niet geschikt zijn of zelfs een verbod opleggen. Het is namelijk aan een strafrechter om te bepalen of iets strafbaar is, of niet.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie